HCP 2001-2008

BBK var en av de klubbar som tidigt engagerade sig i breddning av bridge, så enligt Lars-Erik var BBK pionjärer när det gällde mer rättvis fördelning av prisbordet. För detta ändamål skapade han en egen rutin i Excel för att underhålla handikapp för de ordinarie paren på BBK.

Så här är ett intressant dokument för en sifferbitare, här kan man avläsa hur de olika paren utvecklats under en längre tidsperiod än vad som framgår av rankingen i BridgeFacts:

image_thumb

Det som förvånar är hur lite som egentligen händer under sju år. Man kan i denna sifferserie inte hitta ett enda par som förflyttar sig signifikant. Det är häpnadsväckande egentligen och ger beskedet, antingen kan du eller så kan du inte…
Det är inte lönt att du anstränger dig att bli bättre… Så skönt egentligen, att det inte är lönt att anstränga sig.
Fick en kommentar på ovanstående från Lars-Erik via mail: “Jag läser dock statistiken lite positivare. Jag tycker att vi Gunnel o jag har utvecklats positivt men det framgår inte av tabellen för BBK medlemmar har också blivit betydligt bättre bridgespelare. Så vi kan alla slå oss på bröstet och glädjas med denna utveckling.”
Tolkningen av siffror är som alltid beroende av vem som gör det och i vilket sinnelag man är när man ser dem. Så vilken förklaring tror du är den rätta: Lars-Eriks, min eller din (utveckla i en kommentar)?

3 svar till “HCP 2001-2008”

  1. Fast nu, våren 2011, förnimmer jag att procenten fått en större spridning. Det beror förmodligen på att samtidigt som en del par blivit duktigare har andra par kanske stagnerat. En kurva över procentskillnaden mellan vinnarparet och bottenparet under några år borde ge min känsla rätt??

  2. Hej Rolf
    Jag har tagit till mig detta och under våren o sommaren skall siffrorna för 2010 o 2011 komma på plats. Det ligger nog mycket i att vissa har stagnerat och vissa går på rätt håll.
    Hans

Lämna en kommentar