Vad är Facebook?

facebook-logo-png-2347Innan vi startade kampanjen var Facebook ett okänt begrepp för mig. Min hustru har följt våra barnbarn via vår dotters sida en tid. Vår dotter lyckades på kort tid sälja slut överskottet av hö i deras lada förra våren. Med andra ord en blandning av socialt umgänge och en möjlig marknadsplats, ett digitalt torg där folk träffas och umgås och gör affärer ibland. Jag hade en sida där sedan några år som jag började med att blåsa liv i…

Facebook visade sig snabbt vara en helt ny värld med massor med nya begrepp. Det finns personer (profil) som du och jag. Enligt regelverket får man inte agera under olika alias och därmed inte agera anonymt. Facebook gör en hel del för att denna regel efterföljs.

imageVänner är ett centralt begrep på Facebook. Ungefär som i verkligheten men ändå inte riktigt… Vännerna kan se det jag skriver på min sida, liksom det jag gillar, kommenterar och delar. De kan dock som regel inte se mina vänners inlägg.
Om jag gillar, kommenterar eller delar en annan väns inlägg verkar det bli synligt för alla mina vänner. Har dock inte greppat detta helt ännu…. Du som vet bättre får gärna kommentera nedan.

Om man är en organisation som BBK blir man hänvisad till att bli en ”sida”. Som en sådan följer man ett annat regelverk, men det krävs en person, som skapar sidan och därmed blir ansvarig för innehållet. Till sidan kan sedan fler personer knytas. Har man en sida erbjuds man att lägga in annonser som dyker upp i en viss målgrupps nyhetsflöde.

Har man något gemensamt med ett antal andra personer kan man skapa en så kallad grupp, som kan vara öppen eller sluten – vilket i så fall innebär att man måste godkännas. Lunds Bridgeklubb har satt upp en sådan grupp, för boende i närområdet finns Bjärredskoll, Lommakoll och Löddekoll med tusentals medlemmar. Gruppen används för att efterlysa katter, cyklar etc. Enligt deras eget regelverk får organisationer med måtta pusha sin verksamhet. En del föreningar och lokala företag lägger upp inlägg i dessa grupper. Alla i gruppen kan skriva inlägg och beroende på medlemmens inställningar visas inlägg som görs i gruppen.

imageNyhetsflödet (löpsedeln) är normalt det man möts av när man går in på Facebook. Vad och i vilken ordning ”nyheterna” presenteras bestäms av Facebooks datorer och det exakta regelverket för detta är en affärshemlighet, ungefär som Googles sökalgoritm. Filosofin bakom är att presentera nyheter du som person gillar, så du återkommer och fortsätter använda Facebook. Mitt inne i flödet dyker betalda annonser upp, dvs det som FB som företag lever på. De försöker lägga in annonser som de tror du kan vara intresserad av, då de i många fall bara tjänar pengar på de annonser du klickar på. Som användare kan du till viss del styra det som hamnar i ditt flöde genom olika typer av inställningar.

image

Tidslinjen är det du kan se om du går direkt in på en väns eller någon annan sida/profil som du har behörighet att se. Här ligger alla inlägg i tidsordning och du kan där se vad som är publicerat av en given person eller i en viss grupp eller på en viss organisations sida i tidsordning.

Facebook och BBK?

imageEfterhand tror jag mig ha fått viss koll på alla dessa nya begrepp? Men! Till spelreglerna på Facebook hör att olika regelverk ändras, så det som gällde igår inte säkert gäller idag. Inget konstigt i sig för ett system som är under ständig utveckling, där ett privatägt bolag ligger bakom och hela tiden drivs av aktieägarnas intresse. Vissa nyheter publiceras av Facebook andra är och förblir hemliga.
För att Facebook ska bli en tillgång i vår rekryteringskampanj krävs med andra ord att det gäller att dyka upp med inlägg i målgruppens nyhetsflöde. Så centralt är vad är det som visas där och i vilken ordning? Algoritmen bakom är en affärshemlighet, vilket ger fullt utlopp för alla typer av spekulationer hur detta sker. Detta är ganska uppenbart om man försöker googla fram sanningar. Bäst att lita på eget tänkande?? Man får helt enkelt prova sig fram, med de vedermödor det innebär. Trial and error.
Resultat – förvirrade instruktioner till förvirrade medlemmar..

Funna sanningar?
Man önskar man var hundra…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s