Vad är BBO?

imageFörkortningen står för Bridge Base Online, ett av företagen som var pionjärer i att erbjuda bridgespel på internet. Företaget som är beläget i Las Vegas grundades 1990 av Fred Gittelman och Sheri Winestock och började erbjuda bridge på internet 2001. Bland delägarna idag kan nämnas Bill Gates. Numera erbjuds bridgespel på internet av många aktörer, men BBO är marknadsledande med 250 000 medlemmar och ofta upp till 10 000 spelare samlade för spel samtidigt. Man erbjuder spel i många varianter både lagspel, partävlingar och vad man kallar “casual”. De flesta aktiviteter på BBO är gratis, spel om ACBL mästarpoäng, spel med robotar etc betalas med s.k. BBO-dollars. Sen erbjuds direktsändningar av större tävlingar som EM och från Bridgefestivalen nu i somras, så kallade Vu-graphs.

Intressant för vårt projekt är att man kan arrangera tävlingar för ett slutet sällskap, dvs som en klubbtävling i verkliga livet. Bridge är och kommer alltid att vara roligast och intressantast när man samlas ett gäng i en lokal. Problemet är att det krävs en investering i tid för att komma dit. I det moderna samhället är tid (s.k egentid ) en bristvara när man är i aktiv ålder. Möjligheten att lägga en till två kvällar i veckan mellan 19-23 på ett eget intresse finns inte. Jobbet och barnen har prioritet! BBO ger möjlighet till möten trots att man inte befinner sig i samma lokal, dvs man kan sitta hemma när barnen är lagda eller man kan sitta i ett hotellrum på en tjänsteresa var som helst i världen.

Sedan finns möjlighet att använda BBO för utbildning genom att man “samlas” där. Läraren kan sitta hemma vid sin dator och visa bilder, bridgespel och instruera. Eleverna kan befinna sig var de vill och delta, lyssna och ställa frågor med sin telefon, platta eller dator. Skulle man inte kunna delta vid ett tillfälle, så kan lektionen spelas in och man kan titta på den vid ett senare tillfälle via exempelvis YouTube.

Att lära sig spela på BBO är väldigt enkelt. En stor fördel med BBO jämfört med “riktigt” spel är att allt man gjort är dokumenterat i minsta detalj, dvs varje bud och varje spelat kort. Dvs efter en tävling finns alla möjligheter att tillsammans med sin partner eller en instruktör gå igenom och lära av sina misstag direkt.

image

Här är från en bricka där jag (bbk_riol) spelar V mot några okända spelare från hela världen, s.k. casual. Betydligt roligare är att spela med personer man känner och att har träffat som vi gjorde i vår provtävling där Göran var tävlingsledare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s