Inkliv 5-5

Tvåfärgsvisande inkliv deklareras av många; Ovanliga sangbud (2NT Böes) och Överbud (). Det finns ytterligare en variant som vi tillämpar; hoppande inkliv med 3kl visar extremfärgerna. På så sätt är 5-5an helt definierad vilket är viktigt därför att partnern ofta får ta beslut på femtricksnivån. Fast vid mer än ett tillfälle har jag hoppat in med 3kl på klöverfärg. Till vänster öppnas med 1kl (ej 5hf), du hoppar in med 3kl som visar ru + sp! (2kl = sp+hj, 2NT = ru+hj). Då är det svårt att få stopp på partnern. Men denna sida skall handla hur mp (missing points) kan användas.

Det räcker inte med fördelning för att göra ett inkliv utan det måste även finnas en definierad styrka. Så att partnern vet hur högt han kan bjuda och inklivaren vet hur han kan fortsätta relativt sitt inkliv. Vi har enats om denna styrka

– i zon mot ozon    max 14mp, d.v.s. en inviterande 2-öppning
– i zon mot zon      max 18mp, för att konkurrera om kontraktet
– i ozon mot zon    max 22mp som förberedande offring

Paret vet att med 10mp finns det goda chanser att få hem ett kontrakt på fyrläget om man hittat en trumffärg. Denna vetskap ligger till grund för partnerns första bud – han stöttar helt enkelt på “rätt” nivå. Inklivaren kan sedan höja om han har bättre hand än visat enligt ovan. Oftast får paret inte utrymme att saxa sig fram utan måste, som vanligt, gissa lite på hög nivå.   

 

Exempel kommer senare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s