Bud utom tur

Ett av de vanligare felen begås när någon annan än Given börjar budgivningen. Det är skillnad på om man börjar med grön lapp eller öppnar med ett kontraktsbud. Nedan förutsätts att ingen annan vid bordet hunnit bjuda. Budet utom tur ogiltigförklaras och turen återgår till given.

“VARNING VARNING! Jag var för ivrig efter kaffepausen i kväll och öppnade när det var min partner som var giv!! Straffet var i min smak väl hårt, men Folke läste lagen för oss. Min partner var tvungen att passa på allt!! Så se upp med det!! Nu hade vi ”bonnatur” och fick 58% på brickan, men det är ju mycket lätt hänt att det ger en 0:a i protokollet. Ett speciellt tack till Lennart och Kerstin som agerade mycket förstående trots alla turer! /Rickard”

Lagrådet svarar:

30. PASS UTOM TUR Om en spelare passar utom tur innan något kontraktsbud avgivits, måste den felande passa vid nästa tillfälle. Lag 23 kan bli tillämplig.

Den felaktigt passande skall passa nästa gång det är hans tur att bjuda. Men sedan får han delta i budgivningen igen. Det bör partnern tänka på – att det kan bli pass runt i första budronden så att säga. Straffet blir milt om MTH är giv (men man hade kanske till ett inkliv) …

31. KONTRAKTSBUD UTOM TUR

Då blir det mer komplicerat men det korta med det långa är att partnern (som ju mottagit otillåten information) vanligen blir avstängd under hela budgivningen och den felande då får sköta parets budgivning på egen hand. Straffet blir mildare om MTH var giv och om han nu passar blir det inget straff alls.

A. MTH stod i tur att bjuda
1)Om denne motståndare passar, skall budet utom tur upprepas. Är det budet regelrätt skall ingen korrigering göras.
2)Om denne motståndare bjuder ett regelrätt* aktivt bud, får den felande avge vilket regelrätt bud som helst. Om detta bud
(a) är i samma benämning som budet utom tur, måste den felandes partner passa vid nästa tillfälle (se lag 23). (b) inte är i samma benämning som budet utom tur, eller om budet utom tur var ett artificiellt pass eller ett pass på partnerns artificiella bud, kan utspelsbegränsningarna i lag 26 gälla. Den felandes partner måste passa under resten av budgivningen (se lag 23).

B. Partnern eller MTV stod i tur att bjuda
När den felande bjöd ett kontraktsbud och det var hans partners tur att bjuda, eller om det var hans MTV som stod i tur att bjuda, och den felande inte tidigare har bjudit**, måste den felandes partner passa under resten av budgivningen (se lag 23 om passet skadar den icke-felande sidan). Utspelsbegränsningar enligt lag 26 kan gälla.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s