Handikapp

Vi bridgespelare har ett handikapp mellan 0 och 52 som ungefär skall spegla vår nuvarande spelstyrka. Paralleller kan dras med golfen. Eftersom priserna på vår klubb vanligen fördelas efter att handikappet applicerats på det verkliga utfallet (scratchresultatet), borde alla känna till hur förbundet (via Spader i klubbdatorn) anser att handikappet skall tillämpas.

 

Tillämpning

Vi tar ett exempel från Torsdagsbridgen den 23e ( sep 2010). Enligt resultatlistan låg tävlingens snitthandikapp på 34,5%. Vi kan tolka detta som banans svårighet (slopen).
Om medelvärdet för parets handikapp ligger på tävlingens handikapp (34,5%) sker ingen kompensation alls. Paret förväntas komma på medel 312p = 50%. “Scratch-ettan" paret Borg – Abelson har ett handikapp på 19,5 och då skall paret belastas med ett avdrag på 15% (34,5 – 19,5) av medel 312 = 46,8 poäng.

clip_image002[4]

Kristina och Brita ligger som par väldigt nära 34,5 och erhåller därför nästan ingen differens. Hade de emellertid spelat på en svårare bana, såsom Lomma på tisdagar = 30%, hade de fått 15 poängs tillägg. Fast Lomma spelar bara med handikapp under sommaren och då är ruffen klippt till nästan 40% 🙂

Leif och Stig for upp till första platsen eftersom deras parhandikapp = (49,7+50,4)/2 = 50,5. Det överstiger tävlingshandikappet med 15,55 procentenheter och ger ett tillskott på 48,3 poäng (15,5% x 312). Så plötsligt händer det om ett par med högt handikapp har flyt en kväll.
Trösterikt är dock att herrarnas handikapp sjönk med 0,89 procentenheter på kuppen vilket motsvarar 3 poäng mindre i tillskott nästa gång. Beroende på när handikappet räknas om (nedan) och klubbdatorn laddas på nytt.

Observera att tävlingens procent egentligen inte har med tillämpningen att göra. Vi spelar ju alla på samma bana denna kväll. Parametern är enkom med i sammanhanget eftersom den ingår i formeln när det individuella handikappet senare beräknas.

  

Beräkning

Naturligtvis är det svårare att göra ett bra resultat på en svår bana (i ett starkt startfält) än på en lätt bana. Handikappet skall sänkas om man gått bättre än förväntat och höjas om man haft en dålig rond. Ditt nya handikapp beräknas en gång i månaden uppe på Bridgeförbundet. Se under Handikapp / Information för varje tävling avseende ditt eget handikapp.

clip_image002

Under kolumnen Tävl Hcp anges svårigheten för tävlingen. Alla procentenheterna är ju nu uträknade i efterhand när alla deltagandes handikapp först justerats. Det visade sig då att tävlingens handikapp "egentligen" var 34,46 och inte 34,5, vilket är försumbart. Och att Borgs handikapp "egentligen" var 20,82 (Gammalt Hcp – efter två trettondeplaceringar) och inte 19,4. Vilket nästan är försumbart då det rör sig om hälften av tre poäng. Mot alltså om handikappet uppdaterats dagligen.

Du ser under Datum ditt senaste resultat i beräkningen. Klubbens dator bör uppdateras med medlemmarnas aktuella handikapp genom månatlig nerladdning. Formlerna har emellertid en inbyggd tröghet (beräknas gissningsvis nästan 20 tävlingar bakåt) så att enskilda handikapp inte far upp och ner som en jojo.

 

Spelstandard

Den centrala beräkningen ser till att medelhandikappet i Sverige blir 26%. Det innebär samtidigt att en svensk medeltävling ligger på 26%. Vi har redan sett att Lomma tisdagar är cirka 30%, Bjärred torsdagar är cirka 35% och Lomma sommar är upp mot 40%. Genom att kolla handikappet för Ann-Kristin Strand är det enkelt att se att Lunds BK på måndagar är någon procentenhet svårare än Lomma, d.v.s. under 30%.

Det vore ingen konst för förbundet att beräkna medelhandikappet för varje klubb men det blir meningslöst eftersom många medlemmar inte är aktiva nog för att ha ett rättvisande handikapp. Om man är passiv höjs nämligen handikappet automatiskt allteftersom de tjugo senaste tävlingarna faller för åldersstrecket.

Men de aktuella tävlingarnas snitthandikapp kan användas för att bedöma klubbarnas standard. Det är ju en utmaning för Bjärreds BK att försöka sänka torsdagstävlingens handikapp. Medan en golfklubb kan hyra in en pro och på så sätt höja standarden så det ger avtryck i medlemmarnas handikapp, är bridgehandikappen ett nollsummespel. Självfallet höjer vidareutbildning klubbens standard men utan utbyte med andra klubbar händer ingenting avseende handikappen. Klubbens medlemmar måste ut och placera sig hos andra klubbar och locka till sig bra spelare som bjuds hårt motstånd på hemmaplan. Helt enkelt vinna handikapprocent från andra klubbars medlemmar … 

Annonser

8 Replies to “Handikapp”

 1. Enkla tumregler kan skapas om vi antar att vi snittar Hcp 36 bland deltagarna en vanlig tävlingskväll på torsdagar. Detta innebär då för ett par med hcp 24 att dessa måste göra (36-24)/2 = 6% bättre än medelspelaren. Då skillnaden mellan topp och botten i % med 25 brickor = 4%, innebär detta att de ska göra tre ensamtoppar när medelparet snittar. Åt andra hållet för ett par med 52 innebär detta +8% i skillnad mot medelparet, vilket exempelvis är 4 ensambottnar där medelparet snittar.

  När det gäller justeringen av hcp kan följande tumregel användas: Om man överträffar sitt förväntade resultat med 10% så sjunker ens handicap med 1 enhet. Som 24-hcp:are har man 56% som förväntat resultat, 36 har 50% och 52 har 42%, enligt beräkningarna ovan. Ligger man på förväntat resultat sker inget, 1% över sänker med 0,1 och 1% ned höjer med 0,1. Lika mycket för båda spelarna!!

  Här tycker jag att förbättringar i formelverket kunde göras så att två spelare som spelar mycket tillsammans till slut hamnar på samma hcp….

  /Rickard

 2. Jag tror inte att medelvärdet är 26 i Sverige!! Tittar man på Lars-Erik som har just 26,0 så ligger han rankad på plats 2648, och tittar man på någon med hcp 52,0 så är ranken 20745. Dvs söker man slumpvis jag själv har 41,0 och får ranken 9247 Inger med 42,4 rankas 10036, så min skattning på medianen är mellan 42 och 43. Inser att median och medelvärde inte är samma sak, men ändå…

 3. Enligt Bridgeförbundets beskrivning av sitt handikappsystem
  http://db.bridgefederation.se/files/projekt-52-hcp.pdf
  hittade jag redan i början denna utgångspunkt:
  ”2. Utformning
  Handikappskalan går från 0 till 52, där 0 är spelstarkast och 52 är ingångsvärdet för nybörjare. Medelhandikappet beräknat över alla spelare i handikappsystemet är 26. Handikappet kan aldrig bli högre än 52.”

  Men jag håller med dig – det måste finnas en massa spelare med handikapp högre än 40. Vad har jag missförstått??? Det finns väl inte en motsvarande massa elitspelare under säg 5 …

 4. Jag tror ingen missförstår, men många kanske alltför många inser att de inte förstår, det är väl det som egentligen är problemet med systemet. Tror de på Bridgeförbundet som kan förklara är få!

  Läser man kapitel 6, Administration påpekar författaren att medelhcp med tiden kommer att stiga då alla kommer in på 52 och de flesta som lämnar har lägre hcp. Författaren uppskattar detta till 1 enhet per år, men ett troligare värde är nog 4-5 enheter. Därför föreslås en årlig revision så medel återjusteras till 26 där det började en gång, men detta sker troligtvis inte. Denna skevhet innebär ju en trolig orättvisa, vad den innebär för vårt prisbord har jag dock ingen aning om. Om jag får tid ska jag göra en jämförelse med rankinglista i BF.

 5. Det blir ett segregerat bridgesamhälle om handikappen glider uppåt och vi alla ”vanliga” samlas mellan 40 och 50. Tävlingens svårighet hänger med uppåt vilket gör det svårare att sänka personliga handikapp. Låghandikappare kommer inte alls (gör de ju inte ändå) ty de måste spela på 80% om de inte skall höja sig. Så alla med låga handikapp måste fortsätta att spela mot varandra …
  Men att det skulle påverka vår prisutdelningen förefaller inte troligt.

 6. Om jag har förstått ryktena rätt kan klubben välja att dela ut mästarpoäng efter scratch-listan (som BBK gör idag) eller dela ut HALVERADE mp efter handikapp-listan. Något att fundera över??

  1. Vi har haft uppe detta i styrelsen. Vi har inte kommit till något förslag ännu. Det är så, att scratch-listan påverkas ej utan det är om någon kommer upp på hcp listan som hälften av mästarpoäng utdelas.
   Hans

 7. Gjorde en lite koll på medelhcp i klubbarna runt om (baserat på medlemsregistret)
  Så här ser det ut (okt 2010):
  Bjärred: 41,4
  Lomma: 41,1
  Lund: 42,4
  Malmö: 42,6
  Ytterligare en observation som indikerar att medelvärdet rimligen inte kan vara 26 utan kanske 42-43 där medianen tycks finnas. Man kan göra ett litet räkneexempel. Säg att det finns 20000 spelare och att medelvärdet är 42. Vad händer om det kommer in 1500 nya spelare och 500 med medelvärdet 26 lämnar, då ökar medelvärdet för de 21000 till 43,8. Med andra ord så länge man nyrekryterar kommer medelhandikappet att stadigt öka, gäller ju även i den midre skaran, dvs om man nyrekryterar inom en klubb. Om systemet av rättviseskäl är beroende av medelvärdet 26 är det ju på tiden att en justering sker….
  Hittade även en förenklad beskrivning av handikapp-system baserat på exempel, enligt det upplägg Rolf gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s