Möjligheten kallas “stöld”

image

Hur utnyttjar man då trumfen till sin fördel som spelförare? Det finns 9/10 stick att hämta utan trumf. Med spader som trumf finns minst 11 kanske 12… Så med gällande poängberäkning är det en klar fördel att spela med spader som trumf för ÖV.

Låt oss anta att Nord spelar ut klK och får behålla det sticket. Hen får då se träkarlens kort på bordet. Det finns en uppenbar fara i att spelföraren kommer att använda den korta ruterfärgen på bordet för att använda trumfen där då det spelas ruter. Så den bästa fortsättningen verkar vara att minska bordet längd i trumf, han fortsätter då med sp5. Vad gör du som V och spelförare nu?

Du gör upp en “plan”…. Med rätt upplägg kan du nu få 7 stick i spader, 3 i hj och 1 i ruter, dvs minst 11 stick. Sitter hj 33 kan du få 12. Så du tar sp5 med spkn på Västs hand och tar ut ruE och fortsätter med ru4 och på bordet väljer du sp10 och tar hem sticket med en trumf. Sen spelar du hj4 som du tar med hjE(V) och spelar ru5 med ny “stöld” med spD. Du återvänder till Västs hand med hj8 till hjD och spelar sedan spader tills motståndarnas trumf är slut. Du avslutar med att spela in bordet med hj6 till hjK, och bekände både N och S så tar hj4 det 12:e sticket och du sakar kl7 från din egen hand.

Om du spelar tävlingsbridge är N:s byte till sp5 i andra sticket kanske inte det bästa om hjärtern sitter 33. NS tappar ju då ett stick på klE som finns i ett tidigt skede. Detta resonemang om när och hur man ska ta sina stick kallas i bridge för “tempo”, och om hj sitter 33 är det alltså bäst att ta båda klöversticken så snabbt som möjligt. Det kan ju aldrig kosta något om det inte skulle vara så, eller…Intresse

Lite svårare nu? Fler problem. Eller varför inte?:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s