Dra aldrig för kung femte i partävling!!

Läser man bridgeböcker (gör det med måtta..) ser man ofta rådet att dra för en honnör i en femkorts högfärg om man spelar ut mot 3NT där inget intresse för högfärg visats….
Är det då ett bra råd? I de flesta fall inte! Möjligtvis i fyrmanna, men sällan där också!

image

Vi utgår från förra veckans indiangåva där utspelet var sp2 och det gick att få ihop 9 stick genom att spela rätt i ruter och släppa ett stick tidigt.

Om korten sitter som i exemplet är detta utspel och ruter de enda utspelen som gör det möjligt för Syd att få hem 9 stick…

Sp2 är ett bra utspel om partner har spE eller spD, men NS bör har runt 25hp med sin budgivning vilket gör att dina partner Ö har 7-8 hp. Det är med andra ord 3 gånger större chans att höga kort sitter hos NS. Att tro att Ö har spD eller spE är med andra ord att drömma och hoppas, vilket sällan ger poäng. Sannolikhet är här ett bra alternativ att fatta beslut på!
Syd din motståndare till höger har berättat att han sitter på många höga kort, så allt utspel från egna höga kort är att ge bort ett stick om inte partnern har ett högt kort i denna färg också, vilket inte är speciellt sannolikt.
Rätt utspel är hj9. Sitter ett kort i kläm hos Öst kan nästan alltid Syd åstadkomma detta genom att spela lågt från Nords hand, varför ett utspel från hackor sällan ger bort stick!
Att spela klöver råkar vara lika ofarligt när partnern har JT, vilket inte är lätt att veta Ler

Läsa mer.

 Intresse

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s