Planen och blockering

image[12]

Börja med att räkna ut hur många säkra stick du har i alla färger: spE, Ru 5 stick och klE och klK = 8 säkra.

Fattas med andra ord 1. Om du ger bort 1 stick i klöver och den sitter 32 kan du få ihop 4 stick där. Om Ö har hjE kan du få stick på hjK.

Vilka är då riskerna? Du ser att motståndarnas längsta färg är spader och det finns en risk att de kan godspela fyra stick i den färgen om du inte är försiktig.

Har V spK är det lugnt, då har du två stoppkort där. Då har du råd att satsa på att få fyra stick i klöver. Så det bästa är att lägga damen direkt, antingen får du för den nu eller aldrig! Trist nog lägger Ö spK. Vad gör du nu?

Du lägger sp4! Varför? Jo om spadern sitter 44 kan ÖV bara få 3 stick. Om den sitter 53 finns en risk att de kan få 4 stick där, dvs de hinner få fem stick och du kan bara få 8. Öst spelar ny spader och V kommer in och fortsätter med spader som du tar med spE. Nu har det trevliga inträffat att Östs spader är slut så han kan inte spela in sin partner i den färgen. Märk skillnaden jämfört med om du tar för esset i första sticket, då är du chanslös att få nio stick. Man säger att spadern är blockerad, kommunikationen mellan ÖV:s händer är bruten om Ö hade 5 spader från början. Du spelar ru4 och tar för ruE på bordet. Från N spelar du nu hj4 och hoppas att Ö har hjE. Om Ö tar för det, och han råkar ha en hög spader får han för den, nu har han inga spader och ingen möjlighet att spela in V. Skulle han lägga hj2 satsar du och lägger hjK. Denna gång vinner den stick och du har dina nio stick.

Fler problem? Mer om 3NT spel.

Intresse

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s