Flera maskar–lösning

image

Vill du ha tre stick i denna färg får du hoppas att Väst sitter med K och kn. Då kan du få tre stick genom att spela 3 från Syd. Om V lägger kn lägger du D och om han lägger K lägger du esset. Men troligen lägger han en hacka och då lägger du 10:an från bordet.
Sen går du in på Syds hand i en annan färg och spela 4:an och upprepar proceduren, dvs täck vad Väst lägger annars lägsta du har kvar. OBS! om du inte börjar med 10, kan V tvinga ut ditt E och du får bara två stick.
Spelsättet lyckas 1 gång av 4. Varannan gång får du två stick och 1 gång av 4 får du ett stick… Spelsättet kallas dubbelmask.

Sen finns det fler varianter av maskar, har du Kkn9 kan du spela på motsvarande sätt för att maximera ditt utfall.

image

Har du följande kort kan du genom att spela D från Syd sätta Västs kung i kläm på ett motsvarande sätt som en mask.

Även med Dkn9 kan detta spelsätt vara försvarbart. Men har du Dkn53 och bara tre kort i färgen på bordet (N) är det bättre att ta för esset i första stick och sedan spela liten mot Dkn5. Att spela D från denna kombination innebär annars bara att man får två stick om Väst gör rätt och täcker din D med K när du spelar den.
Om du har bara Dxx på Syds hand är det idiotiskt att spela D från Syd!
Detta är ingen mask! Ta för E och spela sedan liten mot D, ger två stick med 50% chans! Ok man kan ju testa om Väst är nybörjare och inte täcker damen. Som sagt bättre att hoppas på att Öst har K!

image

En annan variant är med Ekn10. Spela lite från S och om K eller D spelas från V så tar du E, annars lägger du 10. Gå in på Syds hand igen och spela sedan 5 mot Ekn, om K och D sitter delade så får du med detta spelsätt två stick. Det misslyckas bara om Öst har både K och D. Dvs 75% chans att lyckas.

Mer om maskar och andra “finesser”.

Intresse
Fler problem?

Annonser

One Reply to “Flera maskar–lösning”

  1. Fin genomgång av dubbelmasken. Jag har inte tänkt på det förut att det var viktigt att faktiskt lägga tian i första stick, därefter damen i andra. Om kung och knekt sitter delade (en hos varje motståndare) spelar det ingen roll (50%), inte heller om Öst har båda (25%), men just då Väst har K-kn (25%) har det betydelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s