Hur hittar man då sanningar?

image
Om du inte har någon aning om hur färgen sitter får du börja med sannolikhet, att den sitter 3-2 vilket är vanligast (67%). Kruxet är ju egentligen, vem som har damen. Är det Väst ska du spela en hacka mot Ekn hos N och lägga kn för att maska ut damen. Är det Öst som har D ska du spela hacka från bordet och lägga T från Syds hand. Gissar du på vem är det 50% chans att du lyckas….

Om vi antar att du via budgivningen fått tips som indikerar att Väst har dubbelt så mycket höga kort (hp) som Öst, blir ju chansen att maska över V klart bästa alternativet.

Finns det fler sätt att plocka fram sanningar?

Om du kan vänta med att spela färgen – gör det! Om någon av Ö eller V sakar en hacka i färgen är det troligaste att hans partner har damen. Det är mycket liten chans att man sakar en hacka från Dxx – det ska vara en räv som begriper vad du fiskar efter… Ska man efter detta spel E och K och hoppas att damen faller? Troligen inte.

Sen finns det en variant till. Om du misstänker att V har damen. Spela T från S och om han täcker är dina problem lösta om den inte satt singel. Då ger 9:an spel åt Ö på ditt “slöseri”.  Alla spelare har lärt att om man sitter andra ska man täcka honnör… Vissa är snälla nog att fundera en stund innan de bestämmer sig. Ingen funderar på om man ska lägga 4 eller 7 så funderar V och inte är rävig är chansen stor att det är han som sitter med damen.

Bordsnärvaro kallas det att inte blint tro på sannolikhet utan att använda sanningar man upptäcker vid bordet. De är alltid bättre än sannolikhet!

Intresse
Fler problem?

Annonser

One Reply to “Hur hittar man då sanningar?”

  1. Det finns ett sätt att förbättra chanserna något; att ta för ess eller kung i första stick, därefter maska i andra stick. Om damen sitter ensam hos ena motståndaren ( och fyra hackor hos den andre) faller den i första stick.

    Det som ofta bestämmer vilket håll masken ska slås på är vilken motståndare som är farlig att släppa in. Har jag t ex Kx (kung och en hacka) i en annan färg vill jag inte att motståndaren före mig ska komma in och spela den färgen. Därför maskar jag över den farliga motståndaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s