Spela upp mot honnör!

En gyllene regel i bridge, spela aldrig ut ett högt kort (K,D,kn) utan spela ett lågt kort från den andra handen. Undvik att spela ett lågt kort från handen där du har ett högt kort, dvs 7 i exemplet.

image
Du kan få stick i färgen om Väst har esset och du spelar ett lågt kort från Syds hand, dyker inte esset upp provar du att sätta i kungen.  Med andra ord 50% chans, precis som med en mask. Du är garanterad ett stick om Öst spelar färgen först oberoende av var esset sitter eller om Öst spelar “fel” och tar för sitt ess i ett tidigt skede. Att spela 7 från Nord och hoppas på E singel hos Öst är att drömma…

Ett generellt tips är att undvika spela “känsliga färger”, det kan ju tänkas man får hjälp. med andra ord ge motståndarna chansen att göra ett misstag!

Samma spelsätt kan tillämpas om man råkar ha Dxx på bordet:

image

Du kan få ett stick på damen om du spelar liten två gånger från Syds hand. Chansen är bara 25% men är ju bättre än inget. Förutsättningen är att Väst har både E och K.

 

 

En likartad situation uppstår om du har följande kombination:
image
Vill du försöka få tre stick i denna färg är bästa chansen att börja med en hacka från Syd mot bordets knekt. Fungerar om V sitter med damen, dvs 50%. Att hoppas på att färgen sitter 33 är mindre sannolikt. Är du livrädd för att släppa in motståndarna kan du chansa på Dx hos någon av motståndarna, med liten chans att lyckas.

Intresse
Fler problem?

Ett svar till “Spela upp mot honnör!”

  1. I den sista situationen finns det en liten tilläggschans; att någon har damen singel. Spela Esset först, sedan liten upp mot knekten. Detta spelsätt funkar här för att knekten backas upp av två hackor. Finns det bara en hacka bredvid knekten går inte detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s