Unga Tunga Ess

imagePå Jan-Eric Larssons initiativ var vi knappt 30 personer samlade i en källarlokal denna vackra försommarkväll, den 22 maj. Ingen av oss ångrade denna prioritering.
Vi var drygt 25 elever med en medelålder i paritet med de tre lärarnas totalsumma på ålder, samma relation gällde troligen också för antalet år av erfarenhet.

Hade vi då något att lära av dessa tre unga lovande bridge-talanger: Simon Ekenberg, Sanna Clementsson och Linus Dahlström? Vi var “nog” en majoritet som tyckte de hade en hel del intressant att bjuda på..

Det program de planerat var omfattande och gick in på utspel, spelföring och motspel, med korta kärnfulla presentationer mixade med tankenötter för oss att fundera på innan de gav den “självklara” lösningen. Efter kaffepausen vidtog mer hjärnexercis med färgbehandling, “PO”-givar, bud-konventioner (XY-Sang och Häxan) och en avslutande diskussion om psykologi och taktik.

Sanna, den yngsta av våra lärare med minst erfarenhet poängterade det viktigast som avslutning “bridge är ett par-spel” och att inse detta är viktigare än alla finesser och konventioner för framgång i tävlingsbridge. Kort sammanfattat det vi i Bjärred har hävdat för trivselns skull är också det viktigaste för framgång i tävlingar: Du spelar med din partner inte mot, dvs er framgång beror på att ni samverkar så när partnern inte tänkt som du, är hen ingen idiot… Alla utbrott av känslor försämrar vår koncentrationsförmåga – det viktigaste i bridgen.
Märkligt att inte alla insett detta även om de spelat bridge i mer än trettio år….

Tack Jan-Eric, Simon, Sanna och Linus, vi i publiken hoppas inte detta var “once upon a lifetime”. Det finns säkert många fler än vi som råkade vara där som vill träffa er!
Nedladdning av deras presentation i PDF-format: Del 1 – Del2.
/Rickard

PS. Om du var där skulle jag uppskatta om du tar dig tid att kommentera din upplevelse, vi fick nog med oss lite olika av all den kunskap som spreds. /DS

Annonser

Ett svar till “Unga Tunga Ess”

  1. Simon, Sanna och Linus gav en härlig mix av bridgekunskap och inblick i bridgens världsscen. Vad jag tar med mig är färgbehandlingar ( som rätt utfört klarar fler fiende-fördelningar) och att få ledtrådar av budgivningen, både vad som bjudits, men även vad som inte bjudits. Sanna avslutade också med tänkvärda ord om partnerskapet: Tro att partnern alltid gör så gott hon kan. Då behövs inte några hårda ord.
    Mer sådana här seminarium!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s