Det tog tre veckor…

imageSen var det dags igen! Rättvis tävling – sitta eller gå? Jag skrev ett inlägg som delvis berörde detta tema för tre veckor sedan. Några av er läste det kanske, det som hände var att man på onsdagarna återinförde lottning sitta/gå när man väl satt sig vid bordet. Alla tyckte detta borde fungera – uppenbarligen inte!
I onsdag var det värre än nånsin! Då det var tio bord och vi spelade tio ronder så det blev väldigt enkelt. Alla NS satt stilla och alla ÖV gick. Det vill säga alla som gick mötte alla sitteparen och vice versa. Med en dator är det alltid enkelt, men en kväll som denna är det även enkelt att handräkna för att kolla beräkningarna. Alla mötte alla inom respektive “lag” – sittepar mot gångepar. De som satt stilla hade ett medelvärde på handikapp på 38,0 och de som gick hade 47,7, dvs nästa en skillnad på 10 enheter. Tävlingens handikapp, dvs medelvärdet på alla som deltog var 42,6! Med avrundningsfel (47,7+38)/2 = 42,8, vilket är det värde som används för att justera scratch till handikapp-värde. INGEN i lokalen mötte ett motstånd på 42,6! Tillhörde du sitteparen mötte du 47,7 och var du ute och gick mötte du 38,0! Detta innebar en gigantisk orättvisa när resultatet framräknades, var du sittepar fick du +2,5% gratis på dit hcp-resultat och gick du straffades du med motsvarande minus!
Vi kan inte fortsätta ta emot vår nya medlemmar med ett sådant budskap. När och hur ska de kunna bygga självförtroende då? Mitt förslag på lösning är enkelt och borde ge effekt direkt: När ni sätter er vid borden se till att ni som är nya medlemmar sätter er vid ett bord och släpp inte in några “gamlingar”. ( olycklig formulering  – menad som lite skämtsam… ) Då borde delningen ge sig så vi får rättvisare tävlingar på onsdagarna.
/Rickard
PS. Grattis Leif och Karin som trots det kraftiga motlutet tog en sjundeplats på hcp som gångepar!  /DS

Annonser

4 svar till “Det tog tre veckor…”

 1. Hej
  Många klubbar har lottning när man kommer och betalar. Det kan vi endast göra på det sättet att man får tilldelat ett bord och väderstreck beroende på när man kommer.
  Som vi har det på Onsdagarna så skall det vara lottdragning vid borden. Undantag sker beroende på om personerna är rörliga.

  1. Det borde rimligen blivit annorlunda med lottdragning.. Det osannolika händer också ibland, 9-korts färg ”you name it”. Om det är 6 par med nya medlemmar så är risken att det som hände i onsdags 1/64 dvs en gång på 1,5 spelår. Då det verkar hända oftare på grund av någon bias, borde vi kunna fixa det med att alla nybörjare sätter sig vid ”egna” bord. Detta borde innebär att hälften blir sittepar och hälften går oberoende av hur lotten utfaller.
   Rickard

 2. Hej Rickard!
  Hur kunde man utse EN vinnare i tävlingen?
  Det Du beskriver är en s.k. Mitchell, där man måste få en NS-vinnare och en ÖV-vinnare, p.g.a. att man inte balanserar tävlingen genom vädersträcksändring.
  Undrar Magnus.

  1. det var väderstrecksvändning i vanlig ordning. lite otydlig med logiken i resonemanget. ns öv anger ju bara hur paren startade..
   orättvisan gäller sitta eller gå, i betydelsen vilka motståndare och vilket hcp de har.
   Hur brickorna låg på bordet har ingen betydelse…
   Det är en demonstration på hur orättvis hcp-beräkningen är om man mött ett motstånd som avviker från medelvärdet för alla deltagare, och denna kväll blev det extremt då alla sitteparen hade en fördel på 10 hcp-enheter jämfört med de som gick.
   Rickard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s