Vad händer – misströstan??

clip_image002Det som är fascinerande med tävlingsbridge liksom med golf, slalom och kanske till och med fotboll är – det osannolika händer. Det är tävlings­former, där kunnande och erfarenhet har stor betydelse i långa loppet, men där slump-momenten i en given tävling ändå kan avgöra.
Så ge inte upp!!
När jag själv började tävlingsspel för drygt tio år sedan hände följande: 6, 9 12… sen gick det brant utför. Ett fenomen jag aldrig riktigt förstått. Ofta i nya sammanhang kan det gå bra, motståndarnas underskattning eller ens egen brist på ”respekt”. Förr eller senare hamnar vi alla där i grubblet kring ”Vad gör jag för fel?”. Svaret är enkelt: INGET! Det som gör tävling i bridge intressant och fascinerande är – det oförutsägbara med en liten touch av eget ansvar, du kan ju aldrig skylla på någon annan… Eller?

Alla gör misstag en kväll, ibland fler ibland färre, den som vinner har gjort minst antal misstag och fått en del hjälp. Tro inte du själv bär hela ansvaret!!

Så ett sätt att utvecklas i bridge är att försöka minska på misstagen, ett trist sätt att ta sig an problemet, mer positivt vore att hitta där du lyckats och försöka öka den kvoten. Det trista om man tittar på brickor där man lyckats är att det oftast beror på att motståndarna gjorde ett misstag just då, med andra ord inget du kan påverka.

Jag tittade på resultaten i onsdags (31/1). Efter två inledande veckor där våra nya medlemmar placerade sig minst sagt spritt i protokollet från vinnare till sist ser jag nu det jag själv upplevde, det gick inte så bra…. Varför, kan jag som sagt inte förklara? Vägen till framåt innebär en del jobb om du tycker det är stimulerande att ligga lite högre upp. Förra veckan var följande brickor jobbiga för våra nya medlemmar:

Bricka Utfall Spader
25 34% Spader
3 36% Spader
11 39% Spader
26 39% Spader

Låt oss titta på vad som hände på bricka 25 då:

image
ÖV har 8hj och 23hp och NS har 9 klöver och 17hp, i princip inget race utan ÖV bör bli spelförare i alla lägen, vilket också skett. Vi ser att våra nya medlemmar som ÖV varit optimistiska och bjudit ut 4hj, medan de andra stoppat innan. Tittar man utan att ha spelat brickan (dvs ego) tycker man kanske att man borde bjudit
p-1hj-p-2hj-p-? Bjuder Ö 3hj fyller V på med 4hj (8hp). Så avgörande är hur Ö värderar sin hand, ska jag invitera eller inte? Enligt boken har Väst 6-9/10p och jag har 15-17… Ett svårt läge att avgöra där erfarenheten har tagit ut sin rätt över de exakta hp-intervallen och där vi också ser att de nya trillat dit med dålig score där de mött de lite mer rutinerade. Om sedan spE sitter på Nords hand är 4hj spelbart.

Mer behövs inte! Små marginaler.
/Rickard

Annonser

Ett svar till “Vad händer – misströstan??”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s