En slambricka

Salen var nästan full…

Inte riktigt vi kan med skohorn och lite god vilja klämma in sex bord till. Roligast av allt denna kväll var att Gunnar och Siv som deltagit i vår nybörjarkurs tog hem vinsten. Stort grattis!! Göran och undertecknad mötte dem i näst sista ronden och då låg de enligt BM-dosan på 1:a plats, och såg mycket förundrade ut när jag berättade det.

Det fanns som alltid många roliga brickor och spel att dyka ned i. Jag valde något som egentligen inte är mitt favoritämne, slam! Bricka 1 var en sådan:

image

Ert resultat och givarna ni spelade denna kväll finns i förbundets system BIT: http://www.svenskbridge.se/tvl/272378

Vid vårt bord gick budgivningen: 1sp-p-3sp-p-6sp. Slambudgivning är ju inget man fokuserar på i en nybörjarkurs, så N chansade lite. Nåja 19hp och 5-korts spader och partnern har lovat 11-12 och 4-korts stöd, så med lite stödpoäng är ju 33p inte långt borta. Syd har 12hp och med 2 stödpoäng finns ju 14. Med “lite” mer avancerad budgivning skulle kanske buden gått: 1sp-p-2NT-p-3sp-p-4kl-p-4ru-p-4hj-p-4NT-p-5ru-p-6sp/6NT.

2NT(S) är en finess som kallas för Stenberg (4-stöd och krav till utgång), 3sp(N) betyder 5-korts spader och intresse för slam, 4kl(S) jag har också bra kort och “kontroll” i klöver (E/ K eller renons/singel), 4ru (N) motsvarande i ru, 4hj(S) singel. Nord vet nu att det finns stopp i alla färger. Har S bara spK eller spE ska en lillslam bjudas, har han båda kan man fundera på storslam. För att ta reda på hur många Ess S har bjuder N 4NT, Syd svarar 5kl med 0-4 ess, 5ru med ett som här. Många har fem “ess” där trumfkungen räknas som det femte, i så fall betyder 5ru 1/5 ess. Efter detta vet N att slam bör bjudas. Då tillkommer en ytterligare svårighet ska vi bjuda 6sp eller 6NT? 6NT ger 10 ynka poäng mer, men i en partävling kan detta ha stor betydelse.

Vill du veta lite mera om finesserna ovan är du välkommen till vår kurs under våren som börjar 31/1 kl. 18-18.45 innan spelet.

Öst som har en slätstruken hand kan ta ett kort i högen, säg kl8. Nord lägger upp en spelplan och efter en stunds funderande ser man att för att få tolv stick krävs att antingen masken i trumf eller i ruter går, dvs det är c: 75% chans att kontraktet går hem. Så första stick vinner N med klE (tag höga honnörer på korta handen först). Spelar spD och lägger sp3 från bordet. Väst tar för spK, och returnerar mest riskfritt hjD, som N tar med hjE. (Alternativt chansar V med en klöver i hopp om att partnerns utspel var en singel, vilket det ju är om N har tre klöver.) N spelar nu ru3 och tar med ruK på bordet. Spelar ru2 och upptäcker med glädje att ruD satt rätt och tar den med ruK och kan sedan spela rukn och tar enkelt resten av sticken.

Om du har frågor eller vill diskutera given – klicka på “kommentar” nedan.

/Rickard

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s