Till Rolfs minne

imageVi har nu snart i tre år använt Rolf Borgs program “Placera” för att anordna “rättvisa tävlingar” på BBK. De flesta av oss har kanske inte funderat så mycket, utan accepterat att lappen på tavlan med var man ska sitta är det som gäller. Som vanligt glömmer vi varför detta en gång infördes…

Bakgrunden var att lapparna vi drog från en “urna” innebar en stor skillnad på vilka möjligheter vi hade att lyckas. Drog vi en lapp som sitte-par innebar det en topp utan ansträngning och vice versa. De som krävde “sitte-par” hade en given favör. Vi vill ju alla ha “rättvisa förutsättningar” vid bridgebordet. Det Rolfs program gör, är att så gott det går att försöka tillse att vi alla under en tävling på en torsdag möter samma “motstånd”, dvs alla i lokalen möter par vars medelvärde på hcp är nästan samma. Jag vet ingen annan klubb som kan som vi garantera detta utan att manuellt göra fördelning av parnummer. Rolfs program delar in oss i två lag “sitte-par” (SP) och med hans terminologi “gånge-par” (GP). I första fasen ser det till att dessa lag är jämbördiga, sen provar programmet ett hundratal variationer på att hitta de par-nummer som innebär minimal skillnad mellan de som möter svårast motstånd jämfört med de som kommer billigt undan. Det väljer de par-nummer för GP och därmed det bord med bäst “lyckotal” som oftast hamnar mellan 1-2. Programmet var designat på den tiden då vi var mer än 13 bord. Under våren 2017 i maj var förutsättningar inte de samma pga extra införda tävlingar, därför hoppar det till lite där. Tittar vi på standardavvikelsen för vilket motstånd (i hcp-enheter) som de olika paren mött en kväll ser siffrorna ut så här:
image

Är det någon som missar att se vad som händer vid årsskiftet 2013/14? Sen har programmet haft vissa malörer under 2017 på grund av att vi blivit färre bord, något Rolf inte förutsåg. Vill du veta mer om siffror bakom “rättvisa tävlingar”? Mer fakta finns på “BridgeFacts”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s