Bridge2

imageVisst är vi många som tycker att en spelkväll varit trist när man bara fått dåliga kort. Det finns ju till och med de som hävdar att hur man lyckas i en tävling är beroende av vilka kort man spelat??
Hur som, bridge är ett spel där det gäller att ta stick för att lyckas, så vad man kan göra är beroende av vilka kort man plockat upp – helt klart.
Mest uppiggande är ju att bjuda och spela slammar. På BBO har man uppmärksammat detta. Vill man spela knepiga händer kan man delta i en s.k. “Goulashbridge”-tävling, där det endast delas ut givar med mycket svitade fördelningar. Själv hamnade jag häromkvällen i en sådan tävling – de är mycket populära.

imageBBO som livnär sig på nöjet med bridgen jobbar sedan en tid tillbaks med ett projekt de kallar “Bridge 2”. Tanken bakom är att göra bridge roligt även om man har dåliga kort. Många andra kortspel har ju krypspel, som hjärter och whist. Man tänker helt enkelt införa ett nytt bud “Zvang”, namngivet efter uppfinnaren Stefanus Zvang från Ungern. Zvang innebär att kontraktet spelas som krypspel i stället, dvs 4hjZ innebär att spelförande sidan högst får ta tre stick med hjärter som trumf för hemgång. Samma poäng gäller för Zvang-kontrakt och bet som i vanlig bridge, Zvang-bud kan i vanlig ordning dubblas och redubblas. En speciell Zvang-lapp kommer att tas fram för att komplettera budlådan lovar Bridgeförlaget, designen är ännu inte klar men mycket talar för ett gulfärgat Z helt enkelt. På de klubbar man testat har man använt en upp och nedvänd pass-lapp, vilket fungerat utan problem, andra har skrivit ett Z med tuschpenna på baksidan för att det ska vara enklare att komma ihåg.

imageBridgematen går också att använda utan problem då exakt samma poäng gäller som för de vanliga buden, dvs 4hjZ matas in som 4Hj, det enda man behöver tänka på är att räkna stick och bet enligt zvang-metoden i stället. Från de klubbar som testat rapporteras bara positiva signaler. Vissa har testat hela kvällar med Bridge2, andra har testat udda brickor vanlig bridge och jämna med Bridge2. “Det har blivit mycket roligare, alla blir nybörjare på nytt” är en vanlig kommentar.

Hans som alltid är på hugget tyckte först vi skulle testa redan nästa torsdag, men det krävs nog ett årsmötes-beslut för en sådan ändring. Klubbens stadgar ger inget exakt besked. Vi kanske ska ta det lite piano i Bjärred och testa med frivillighet, dvs om båda paren vid bordet är överens kan de välja att spela med Zvang. I vilket fall – äntligen en nyhet i detta spel som inte utvecklats i mannaminne.

/Rickard

PS. 2 och Z är ju ganska lika, därav namnet Bridge 2. /DS

7 Replies to “Bridge2”

 1. Hej
  Vi testade det igår kväll utan att motståndarna visste om det . Se prislista Lomma
  Ha en fortsatt god helg med mycket Z bud
  Hans

 2. Var det inte något i den stilen, som man spelade auktionsbridge, en gång i världen? Tidevarv komma, tidevarv gå :-).
  Skall bli kul att testa. Borde t.ex. vara obligatoriskt i Allemansfinalen.
  Magnus

 3. Hej igen!
  Har just kollat med Rolf Borg, som gillar iden, om man bara alerterar ALLA Z-bud.
  Magnus

  1. Kanske har jag missförstått något men alla vid bordet måste ju vara överens om Nolle. Då dessutom enbart äkta bud kan avges (rimligen) behövs ingen alertering alls. En klar fördel då tävlingsledaren får en mycket enklare resa under kvällen / Rolf

 4. Hej gott folk + RO. Bra aprilskämt Du presenterade,nästa steg blir väl svälta svin el.dyl.
  Bridge är ett roligt och bra spel med massor av konventioner,budsekvenser,dubblingar,fördelningshänder m.m.att ändra på något dylikt,kommer aldrig att bli aktuellt,även om nyanseringar presenteras av SVB av och till.
  Så aprilskämtet kan Du stoppa i tunnan som i tv programmet PLUS.Ett bra försök till dialog
  men inte särskilt uppskattande.(dock får man ta det med ett litet leende) Med vänlig hälsning BD

  1. Hej Bosse 🙂
   Kul du är på banan och på diskussionshumör. Det är just inställningen och idén om att bridge är det ”perfekta spelet” som man inte får ifrågasätta som jag vill ta fram. De som lärt sig dess ”hemligheter” vill inte ha in några nyheter som kan störa…
   Det är just denna attityd som jag tror skrämmer många från att våga börja spela bridge, det är med andra ord detta mycket trevliga spels dilemma.
   NÄ fram för lite ändringar som kan röja runt så gamla sanningar försvinner och nya etableras, det kallas utveckling.
   Redan romarna kände till att omorganisation har man inte för att få en bättre organisation, utan det är den kreativitet som skapas när man skakar runt i tunnan som är värdet.
   Jag tycker det skulle vara kul om man bara kunde rucka ”lite” på den ultakonservativa inställning som finns inom bridgevärlden. Det skulle öppna upp för att nya kreativa människor och idéer kände sig mer välkomna in i lokalen. /Rickard

 5. Hej Rickard min vän! bra svar på påskskämtet! Det är ju helt klart att man måste få till lite
  nyanser inom bridgen såväl som på andra område.SVB försöker att hitta nya former på tävlingspel,budsystem,uppläggning av spelformer för att attrahera fler nya friska individer för
  att deltaga i spelet bridge.Svårigheterna är alla de gamla rutinerade stofilerna som vill ha kvar utvecklingen från 60-70 talet och är svåra att ändra på.Men ju fler som har friska ideer
  om bridgespelets utveckling vore en stor tillgång att få till stånd nya spelare gärna yngre
  ungdomar och män-kvinnor i 45-50 års ålder som har mer tid att deltaga i bridgespelet.Så fram med fler friska förslag o ideer,så blir bridgen mycket trevligare att deltaga i.mvh BD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s