2014-04-12 Ursäkta, det här kunde vi inte rå för / Rolf

Jag har kört DDSolver både framåt och bakåt men kan inte finna en enda bra bricka från våra händer. I och för sig ingen dålig heller (bortsett från den slammen partnern alltid duckar). Ni kära motspelare bar oss fram till seger. Det är bara att tacka och bocka.

imageJag ger ett typexempel med bricka 33 där vi mötte Bengtarna. När Öst hittade en öppning var Väst omöjlig att stoppa => 6NT. Nord spelade ut en spader. 10 hp i spader ger bara tre stick vilket kräver att annat måste sitta bra. Ruterna kan ge tre stick och klöverna kan ge fyra stick. Men då skall båda lågfärgerna verkligen uppföra sig

Bättre att satsa på hjärterna som med Hx-Hxxx eller tretre ger fyra stick. En tämligen sannolik sits i hjärter. Högfärgerna ger således 7 stick plus stor chans till 4 stick i klöver (med klK rätt) plus ruE. En bra spelplan med säg 30% chans till hemgång.

Spaderutspelet måste du ta på handen så att det finns två ingångar till bordet. Bengt spelade två höga hjärter – och se en hjärterhonnör (hjD) föll. Då är det bara att tvinga ut hjJ. Du sakar en ruter ty den fjärde rutern kan aldrig resas. Nord fortsätter med spader.

Skall man ta de två hjärterna nu? Nej hade Wirgren sagt, vi vet ännu inte vad vi skall saka på handen. Bättre att slå den där klövermasken först; klJ gick bra + klT som Syd täckte med kungen. Satt klöverna tretre eller hade Syd fyra klöver för dubbelmask? Syd hade inte Kx ty då hade han nog täckt klJ. Du vet inte hur du skall behandla klöverna.

Men tänk om Syd även har ruK! Det är en tilläggschans som skall utnyttjas. Inte till att slå en rutermask utan till att kontrollera hur Syd sakar OM han har ruK. Du skall utnyttja att ruJ ligger på bordet! Så ta för ruE innan du går ut på bordet på den sista spadern. På de två resta hjärterna sakar du dina ruter (x+D).

När det är två kort kvar har bordet en klöver och ruter knekt. Stackars Syd måste hålla sin ruK och var tvungen att saka en klöver. Du behöver inte längre gissa om du skall maska eller toppa klövern. En liten kontrollskvis! Hade Syd inte haft ruK hade du varit tvungen att göra rätt i klöver för hemgång.

Jaha säger ni nu , 6NT= och en tredelad botten, hur stor tur är det? Men då hör till saken att spelföraren råkade saka ett kort fel på vägen utan att vi reagerade och begick en etablerad revoke. Två extra stick till oss sade Magnus och 6NT-2. Varför vi istället fick en delad topp!

Så egentligen är det Folke och Hans som skall hyllas 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s