BM förbud?

image

I ett av ACBL:s diskussionsforum pågår en intensiv debatt om  datorernas intrång i bridgen. Vissa anser att man borde förbjuda publiceringen av bridge-resultat på internet då det kan missbrukas. Bland annat finns det misstankar att många spelare idag använder dator-analyser av motståndarnas resultat som finns på internet och på det sättet skaffar sig orättvisa fördelar. “Erfarenhet i bridge ska förvärvas vid bridgebordet, inte på annat sätt”.
En annan diskussion rör BridgeMate och liknande dosor för att mata in resultaten. Enligt många har dessa manicker förstört bridgen, då man lätt tappar koncentrationen med det eviga knappandet på apparaten. En annan nackdel som nämns är den hets som uppstår i lokalen när tävlingen är slut. Alla står i en ring och stampar, medan tävlingsledaren förtvivlat försöker få fram resultatet. På bridgeklubben i Florence Kentucky har man sedan några månader infört förbud mot BM, med mycket positiva erfarenhet. Spelet har blivit mer socialt och mindre tävlingsinriktat  och man har redan kunnat märka en tillströmning av nya medlemmar.
Enligt Thommy Wintus, konsult på Sv.Bridge funderar man på hur man ska reagera inför de nya tongångarna. Generellt förbud mot BM är nog inte aktuellt här ännu, men vi funderar på att stänga ned Spader för att få bukt med missbruket av hur informationen kan användas på ett felaktigt sätt, genom att kartlägga motståndare man aldrig mött vid bridgebordet. När det gäller BM tror vi att klubbarna succesivt självmant kommer att avveckla dessa, när de positiva effekterna börjar märkas på de klubbarna som är snabba på den ny trenden.
Det är kanske bäst att vi på BBK snarast säljer våra dosor, då de troligtvis nu snabbt kommer att tappa i värde. Vad tror du?
Undrar Rickard

Annonser

5 Replies to “BM förbud?”

 1. Hej Rikard Det är bra att du håller dig informerad om vad som händer i stora världen. Jag trodde att du var i Paris föra veckan .Detta med att snabbt försöka sälja kommer givitvis upp på vårt nästa styrelsemöte
  Hans

 2. Hej Fransosen Rickard! Du hade fel om bridgematen,det var i Frankrike man skulle använda
  speldosor istället för bridgemate,eftersom de är bättre på musik än på bridge.Glad påsk på Dig din (fuling) Med vänlig hälsning BD

 3. Hur skulle någon kunna analysera motståndarna via dator? Jag kan inte ens analysera hur vi misshandlar våra egna brickor medelst dator. Däremot har jag noterat tydliga reaktioner hos olika personer mitt emot när jag passat på kravbud. Beroende på att jag öppnat på för dåliga kort. Se där vad man kan komma fram till utan vare sig DDSolver eller Spader. Nu gäller det bara att inse vikten av fullödiga öppningar …

  Annars tycker jag att BM är bra av det enkla skälet att de avlastar tävlingsledningen. Vi skrev resultatet på små papperslappar som sedan skulle ”handräknas” efter tävlingen. Så att poängen på varje bricka kunde föras över på ett A3-formulär. Någon med miniräknare körde på längden och någon på tvären. Före miniräknarnas tid räknades även A3-formuläret för hand. Och alla trängdes runtom de stackars räknarna och försökte gissa vem som vunnit efterhand som brickresultaten trillade in.

  Så gick det till i slutet på 50-talet under sommarkvällarna i Åhus Folkets Park när jag lärde mig räkna 🙂

  1. Det var tider det. Min debut på Malmö Bridgeklubb 1968 gick till på samma sätt.
   Som april-skämt, lite sådär Hade en idé om Zvang, får bli nästa år….
   /Rickard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s