2013-11-28 En bricka från vinnarna!

Rolf: Hans har inkommit med en bricka. Jag känner nock igen den – det var vår första bricka med 14 trumfar. En giv som är intressant är 3:an. Inte för att den gynnade oss utan för att den innehåller både ett budtekniskt och ett speltekniskt problem. Alla spelade ett spaderkontrakt, allt ifrån 1S till 4S med varierande resultat.

image

Vad bjuder man som Nord, när partnern öppnar med 1NT (15-17)? I vart fall inte 2K ! Då kan man ge sig på ÖH svarar 2R och då sitter man där. 3S visar 2 honnörer sjätte så det går inte heller. Vi som har överföring på 2-läget har det lättare i denna budrond men efter 2H –>2S är frågan om man ska passa eller bjuda 4S. 3S är ju 5-kortsinvit. Rolf: Nä, inte i vårt system i varje fall. Efter överföringen är 2NT invit med en femma, 3sp är invit med en sexa. Bjuder Nord 3sp har Syd väldigt svårt att inte acceptera inviten.

Oavsett var man stannat gäller det att göra 4 trick! Vi fick singelspader ut och efter två ronder trumf är trumfsitsen klar. Efter att ha sakat en ruter på klE och tappat ett ruter-stick, stulit två klöver på bordet, sitter man i följande läge: 

image

 

Nu ska man ha 4 stick till. I princip få spel på spT och hjärtern inte sämre än 4-2. Hur färgerna sitter har inte gått att få grepp om då ingen tvingats saka på ruK. Det enkla är naturligtvis att stjäla en klöver på bordet med S10, men då är det bara 3 trick om öst är renons. Det eleganta är att spela tre ronder hjärter och hoppas att öst fastnar på dam tredje och får spela R alt K till S10. Som vanligt är det det enkla som leder till målet och inte det eleganta som står i bridgeböckerna. 4S – 1 gav 12% medan hemgång hade givit 94%.

Nu blev vi rikligt kompenserade på många andra brickor Ler

Annonser

2 Replies to “2013-11-28 En bricka från vinnarna!”

  1. Hej Rolf! ja denna bricka har jag kommenterat tid.då vi mötte dina kompisar Bosse-Hans
    de fick en bet i 4 spader,därför vi höll i korten och Bosse klarade inte av hj.sitsen.Min partner spelade ut sp.7 och det blev jag f-ad på,han sätter mina spader i ett taskigt läge.Nu gick det vägen ändå,men aldrig att spela ut singel trumf.motst. som är duktiga får ju chansen att läsa sitsen för hemgång.dock ej denna gång.BD Vi syns i Lomma ikväll 3/12 premiär med simultan skall bli trevligt och spela denna i lomma som en test.

  2. När jag konsulterar DD framträder följande alternativa spelplan; fixa det tionde sticket i HJÄRTER. Man slipper då gissa om det är klöver eller ruter som skall stjälas. Antingen det sitter 3-3 (vilket det inte gör) eller att Väst (med den eventuella längden) har DJxx (vilket han har). Också ungefär 50% chans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s