Nya lekar

Förra veckan fick vi nya kortlekar. Vad händer då? Hur många veckor tar det innan givarna blir “normala”. Hur viktig är blandningen, speciellt när det är nya lekar. Göran påstod han hade förblandat denna gång….
Både Tord och jag har tyckt att de två sista veckornas givar har varit extrema, 9-korts färger, 8-korts etc, förra vecka slog vi dubblingsrekord. Vad händer när vi har nya kortlekar, eller är det bara inbillning? Kan det statistiskt bevisas?? När det är nya lekar, gäller annorlunda förutsättningar. Vad är fakta, vad är fantasi? Finns det någon faktabaserad sanning??
image
Läser man denna kurva lite mer i detalj ser man ett antal toppar. Är det när vi fått nya kortlekar? Slötittar man på kurvan verkar det som 1,4 är ett nyckeltal, ibland händer det att man kommer över 1,4. Är det när det är nya kortlekar? imageNej blir ju svaret genast, 2013-10-31 när det senast hände är ju inte med i listan. Göran sa ju han hade förblandat, så vi fick bara 1,34 förra veckan och 1,39 denna.
Vad är då 1,40?? Varians är svaret??? Bra, du är vaken och ifrågasätter ett diagram, det är bra, 80% av population ställer inte den frågan. Kan man mäta hur välblandad en kortlek är?? Inte vet jag, man kan ju försöka åtminstone.
4333,5332,7600… Fördelningarna vi får bestämmer spelvärdet på handen i kombination med hp, det vet vi alla. Är det så att det vissa kvällar är mer “konstiga” fördelningar än  andra, kan man ju undra. Kan då en dator ge svaret på det? 3,25 är medelvärdet på längden i en färg, det är enkelt att räkna ut, 13 kort och fyra färger, dvs 13/4 = 3,25! Så att titta på medelvärdet på kortfördelning ger ju inget svar, det är alltid 3,25 hur man än gör. (7+6+0+0)/4 = 3,25… Hur du än vrider och vänder på det. Sen finns det då ett sätt att beräkna avvikelse från förväntat värde, oftast kallat standardavvikelse, en konstig formel som ingen förstår, ungefär som handikapp-formeln i bridge. Det är detta mätetal som redovisas i grafen ovan, dvs i hur stor utsträckning som färglängden avviket från det “normala” = 3,25. Vid vissa speciella datum avviker detta tal, är det när vi fått nya kortlekar??
Undrar Rickard

Annonser

5 Replies to “Nya lekar”

 1. God morgon Rickard! Intressant läsning med statistik hur nya lekar påverkar spelet,där swingsitsar förekommer till det grövsta varianter som Du beskriver här ovan.När nya lekar tas i anspråk blir det mycket märkliga variationer på korten och det blir än värre 2-3 gånger senare,innan korten blir normalt anpassade,som många önskar.Det finns enl.Hans-Olof Hallen ett system med att blanda nya kortlekar,7 gånger enl.honom.Jag vet ej om detta är en
  bra metod,men han förordar att så skall man blanda nya lekar.Jag själv,tror att tar man alla korten och sorterar dem i lämpliga högar och sedan blandar dem 3-4 gånger är det recept jag själv tillämpar och tror på. Vore kul om flera andra spelare har några bra synpunkter på
  detta fenomen.mvh BD

 2. Verkar hända mest på höstkanten. Kan det vara så att klubben byter lekar då – en gång om året?
  Man måste ju inte byta alla på en gång. Röda för sig och blåa för sig? Då kanske man lyckas få röda i udda brickor och blåa i jämna.
  Jag gissar det beror på mörker och fullmåne.

  1. Hej Rolf! mörker o fullmåne o nya lekar? Kan det vara det som gjorde att många bra spelare hamnade i träsket?Kanske! Jag kan bara verifiera att när man startar ny säsong
   på bridgeklubbarna brukar det vara en tumregel att man byter till nya kortlekar,eftersom
   man spelar på klubbarna 2 ggr.per vecka och då är korten sunkiga och skall bytas.
   Att man lägger röda o blå brickor i olika fickor udda i röda o blåa i jämna är ok!DÄRFÖR
   NÄR BRICKORNA SPELAS SÅ FÅR MAN KOLL PÅ ATT RÄTT BRICKOR INTE HAMNAR I FEL FICKA.DET ÄR ABSOLUT FÖRBJUDET ATT VID ÖVERSITTNING ELLER NÄR BRICKORNA ÄR SPELADE ATT PLOCKA UT DESSA OCH SÅ HAMNAR DE FEL! då får tvl.ledningen ett rent H-E att korrigera tävlingsresultatet.Så Hans uppmaning gäller,rör ej korten efter spelet och EJ när ni sitter över.vänligen BD

 3. Kul läsning om välblandade givar eller ej. Generellt sett ger manuellt blandade givar lite jämnare fördelningar än slumpmässiga givar. En ny kortlek borde, dåligt blandad, ge ännu jämnare fördelningar. (Delas en helt ny, oblandad lek ut får alla 4333-fördelningar). Därför är jag något skeptisk till hypotesen.
  Sannolikheterna för olika fördelningar är kända. Kan dessa jämföras med utfallet i Bjärred, månne, fördelning för fördelning, t ex på Nords hand?
  Med vänlig hälsning
  Mattias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s