2013-02-14 En illröd bricka / Rolf

image

Budgivningen kapsejsade fullständigt. Vi var nästan enda par som valde bort 3NT och kom i 5ru. Med två bet och 0% som resultat.

Hur kan man komma så snett? Väst öppnade med 1ru och Öst bjöd 1hj varpå Väst återkom med 1sp. Så långt normal budgivning. Öst vet att utgång skall bjudas; frågan är bara 3NT eller 5ru. Bäst att bjuda 2kl så länge. Fjärde färg som ber partnern att berätta mer om sin fördelning (3kl hade varit hållfråga). Väst bjuder då felaktigt 2ru därför att han “hade en sådan dålig öppning”. Men det var ju inte vad Öst frågade om utan Öst fick nu reda på 6 ruter + 4sp + 3mjuka kort. De sistnämna täcker Öst med ED+E i ett ruterkontrakt medan de inte är så bra som håll i ett sangkontrakt. Alltså hoppade Öst till 5ru.

Istället borde Väst svarat 2NT (möjligen 3kl) varpå Öst bjudit 3NT. Det spelar ingen roll enligt DDsolver vem som är spelförare – med öppna kort går 3NT alltid hem. I verkligheten var Öst i samtliga fall spelförare men tre par lyckades inte med hemgången. Vi tyckte vid en bordsanalys att 3NT borde gå en bet. Ruterknekt i utspel tyder på att Öst fick öppna med 1NT, men visst har Väst en öppning?

Hur DDsolver med olika utspel spelar hem kontraktet kan ni följa genom att ladda ner programmet. Gå in på http://bridgegiv.wordpress.com/ och välj rubriken DD-analys. Klicka på länken till Rickards PDF-dokument och följ instruktionerna.

Annonser

3 Replies to “2013-02-14 En illröd bricka / Rolf”

 1. Hej Rolf! Ja,trots er miss på brickan,så vann ni ju ändå före oss,men jag förstår vad du tänker,att komma i fel kontrakt bör inte NI göra,men bridgen skapar osäkerhet för även bra spelare.Vi spelade denna bricka mot Bengtarna i sista ronden och de kom i 3NT på båda brickorna med straff i båda 35-13 i vår favör.Jag spelade ut på bricka 24 som du relatera här
  ovan och det blev ru kn.ut,sedan lät jag motst.få tänka o spela fel och med bra försvar fick vi dem i hörnet med bet i båda 3NT brickorna.Betr.bricka 24 så går 3NT hem om man får hj.ut
  från mig,men eftersom öst bjöd hj. och jag har gaffel Kknxx är det inte att tänka på.Men som sagt,håller man i korten i försvaret går aldrig 3NT hem trots 27 poäng och fem korts ruter.
  Tala om att bridgen är lätt att hantera.Till sist GRATTIS TILL 1:A PLATSEN det var ett tag sedan ni premunerade på denna. BD

  1. Men BosseD, du måste väl lita på DD! Trissingen går ALLTID hem mot varje utspel oavsett om Syd eller Nord är spelförare. Det kan faktiskt vara lärorikt att se DD spela. Även om man själv aldrig kan hitta det spelsättet vid bordet.

 2. Hej Rolf! Ja det är klart att DD ser svaren till rätta kontrakt och hemgångar m.m.Men spela
  brickorna live,ger oftast ett helt annat resultat,beroende på den mänskliga faktorn,då man är
  i lokalen och har samtliga spelare live samt högt tonläge mellan borden,vilket gör att man påverkas av den omgivningen,gentemot att i lugn o ro analysera DD och få tal del att det finns flera möjligheter att hitta utgångarna eller straffarna i kontrakten.DD ljuger aldrig,den visar att möjligheten till ett perfekt och rätt resultat finns.Med facit i hand kan vi alla spela hem kontrakten enl.DD,men i praktiken i livespel funkar det inte alltid så.Det är mitt synsätt
  hur omöjliga resultat sker live mot DD:s exakta svar.Svara gärna mig på bloggen om jag har
  missförstått DD. BD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s