Slammar….

Slammar du så slammar jag… Det är inte varje kväll man bjuder tre slammar, och går bet i två och får 33% på den som går hem. En sån kväll är det svårt att hävda sig i resultatlistan, lärde Tord och jag.
Vet inte om ni följer “snacket” på Bridgegiv? I veckan har vi diskuterat där om och när man ska bjuda slam i par-tävling och i så fall ska det vara färg eller sang??

Så inspirerad av detta hamnade vi i följande situation:
image

Tord öppnade med 2NT och jag räknade mina poäng en gång till:12!! Han har 20 och jag har 12 = 32!! Vi ska till slam i NT tänkte jag. Jag lade upp 3kl-3ru, ok inga högfärger att bry sig om. Så jag drog upp 4NT och fick reda på att vi hade alla ässen, så det blev snabbt 6NT. Optimala kontraktet är 7ru vilket ingen hittade. Vi var 8 par som provade 6NT och vi var 6 som fick en bet och 25%. Snittet hade jag räknat ut till 66%, men inte då. Sen var det 2 par som rodde hem det och fick 96%. Enligt DD-analysen står 6NT mot alla motspel, men det är inte något man hittar enkelt vid bordet. Prova gärna att ladda ned “DD-Solver” och se hur det skulle gå till… Sen hamnade vi i 6NT två gånger till, ena gången var det kört och andra gången sade DD-solver att 7NT var det rätta budet, vilket Agneta och Monica hittat. Man skulle gärna vilja veta hur det gick till…
/Rickard
PS. 66% var fel, åtminstone efter denna veckas övningar, nu säger databasen 46% på lillslam med två balanserade händer och 32hp. Det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistikLer. /DS

Annonser

10 Replies to “Slammar….”

 1. God morgon Rickard! nu fick Du chansen att briljera mot oss i första ronden och det blev 55% till oss,bra jobbat med tanke på motståndet?Vill bara nämna att vi slarvade bort segern igår på 2 givna utgångar där vi gjorde bort oss och fick bet,annnars vinner vi med 20 points,
  men sådan är bridgen ibland.Betr.ovan relaterade bricka som vi inte spelade hade du en del
  frågor.Du sa att Agneta o Monica hittade 7NT men den gick ju inte hem,däremot som korten sitter gör man 7 ruter med korstölder och maskar och ingen hittade detta superfina kontraktet
  och som vanligt i Bjärred ofta bjuder man inte slammar,men igår var tydligen det tvärtom många bjöds ut men gick ej hem som Du skrev.Det gäller att se till och ha balans på sina kortfördelningar,det måste finnas 5 korts färg tillsammans med en bra fyrkorts för att lyckas om nu maskarna måste göras.Jämna händer är ofta omöjligt att lira hem ex.vis 6NT man har kanske bara 11 spel bara för att händerna är för jämna.En korrigering om Agnetas 7NT det var inte i den relaterade bricka utan det var den vi mötte Leif o Åke de hamnade i 7 klöver,men 7NT är det optimala kontraktet vi fick 33% tack vare detta.BD

 2. Dubbelmask i spader antar jag …. får kolla senare i DDn. Men Rickard – måste du ha med de där HP-talen som jag alltid suddar bort? I så fall kan du väl i varje fall räkna rätt??

  1. Rätt eller fel i hp? Det som redovisas är reducerade hp, dvs honnör singel -1, Dx -1 och kn i dubbelton -1. Dock inte +1 för 3×10, dvs det initiala grundvärdet innan budgivningen börjar. Jag tycker det är skönt att slippa räkna ut dem.

   1. OK Rickard, du skrev att Tord hade 20hp men det står bara 19. Så du får diskutera handvärdering med honom. Då hade ni spelat 3NT+2 som vi fick käka.

   2. Tycker du vi ska redovisa rena hp i stället, i så fall är det en smal sak att ändra. I Bridgefacts i övrigt gäller rena hp så det är kanske dags att tänka om i denna bild, så vi får en enhetlig betydelse? Vad tycker ni andra?
    Undrar Rickard

 3. Kan någon, i paren Jan-Erik/Mats, Kjell/Kurt eller Bengt/Jörgen, förklara, hur Ni hittade denna, i mina ögon, fantastiska inpetning, som DDS redovisar.
  Väntar med spänning gör Magnus

  1. Undrar om de svarar Magnus. Man måste ju resa en spader. Vi dödliga försöker att fälla en honnör och har jämn sits som tilläggschans. Att dubbelmaska i spader för att sedan ge bort för sp7 så att sp5 står är klart mot oddsen (men det har ingenting med inpetning att göra). Så spader ut underlättar naturligtvis. Även kl2 ut med kl9 och duck!

 4. Rolf, jag lät DDS spela, och då blev trägubben inpetad och fick ett extra spaderstick på slutet.
  Magnus.

 5. Pingback: Slam – 32hp? «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s