Utjämning–utveckling??

Vi har ju haft en del trubbel med flytten av BridgeFacts, och en del återstår innan allt är på plats igen. Nu fungerar dock rankinglistan igen hjälpligt (rullande 12 mån. under Statistik).

imageProgrammet är nytt men principen bakom är densamma. Dvs medelvärdet på %-utfall räknas om löpande för de sista tolv månaderna. Några kolumner är nya: Vinst anger antalet första placeringar under perioden, Pl 1-3 anger antalet topp3-placeringar. Plac skulle varit medelvärde på placering men där verkar finnas fel kvar. Snitt anger medelvärdet i utfall senaste 12 månaderna och Mån och År anger förändringen sista månaden respektive året för respektive par. För att komma med i listan krävs minst tio resultat under perioden.

Det som slår en är att Kat. A-spelarna verkar ha tappat mark under det sista året, dvs att kvalitén på motståndet har ökat från de övriga spelarna. För att verifiera teorin räknade jag fram en annan siffra, standardavvikelsen på utfallet, vilket är ett statistiskt mått som anger ett medelvärde på avvikelsen från 50% på startfältet, så här ser utvecklingen ut med det måttet:

image

Dvs avvikelsen från medel skulle ha gått från 7,8% till 7,2% sedan 2010, dvs en klar utjämning av resultaten. Det troliga är ju inte att de bästa spelarna har blivit sämre utan att de i grupperna B-E skulle ha blivit bättre? Vad tror och tycker ny själva?
Undrar Rickard

Annonser

3 Replies to “Utjämning–utveckling??”

  1. Eftersom Rickard, strömmen gått och är Bones körd kommer enda ljuset i huset från din statistik. Jag har lite svårt att greppa det hela men klart framgår att de flesta paren i din ranktopp ligger på trendminus. Om det sedan beror på att alla andra blivit bättre eller att paren där uppe börjar tackla av är svårt att veta.

    Handikappet är ett nollsummespel om alla bara spelar på klubben och så är det ju i stor utsträckning. Jag kollar tävlingens handikapp på Min Info och där ligger Bjärred Torsdagar stadigt kring 35% utan att visa någon tendens att gå nedåt. Lars-Erik skrev ett inlägg i våras vill jag minnas där han drog samma slutsats som du.

  2. Jag tycker det var rätt tydligt och intressant. År -10 hade vinnarna höga procent, och förlorarna låga. Den senare tiden vinner man på lägre procent-tal, och kan komma sist på procent-tal inte så mycket lägre än 50%. Resultat-fältet har alltså komprimerats runt 50% på senare tid. Jag ser inte kopplingen till Bjärreds genomsnitts-handikapp, som bör vara oberoende av ”resultat-komprimeringen”
    Mvh Mattias

    1. Kopplingen Mattias, är huruvida skickligheten ”komprimerats” (då tävlingens % borde vara oförändrad) eller om ”gruppen B-E” blivit bättre (då tävlingens % borde sjunka). Jag håller således på det förstnämnda; ”A-gruppen” tacklar av medan resten tar bättre för sig vid de gröna borden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s