Vad är en slambricka?

Rolf använder som vanligt lite ironi – i sitt inlägg “Vad säger databasen”. Man kan ana en viss misstro till statistik. Då jag ägnat ett helt liv åt att frälsa världen med siffror reagerar jag instinktivtTummen ned.
Visst finns det berömda män (Benjamin Disraeli och Mark Twain – enligt som vanligt osäkra källor på nätet) som sagt: “Det finns tre slags lögn: lögn, förbannad lögn och statistik”. Jag vet att trots detta finns de som tror och tycker att siffror rätt använda kan var nyttiga. En guru inom BI som ofta citeras är Robert S. Kaplan, han har kontrat med “Facts beat intuition eight times out of ten”. En viss misstro är dock sund, därav detta inlägg.
För att vara användbar krävs dock att man är tydlig, mycket tydlig med vad som avses med en siffra, dvs att den är väldefinierad på hur den är uträknad. Så vad är då en slambricka? Som nybörjare fick man lära sig att det är en bricka där något av paren förfogar över 32-33 hp. Senare har man insett att det går ju att spela slam på betydligt lägre poäng, det värsta jag har sett var när James Bond spelade hem en storslam med 8hp som inte gick att straffa. Finns det någon som vet ett exempel med mindre antal hp?
Är det då en bricka där det på något sätt går att spela hem 12 stick, eventuellt med hjälp? Eller ska slammen vara spelbar mot varje försvar? Eller ska det var 50% chans att den går hem? I så fall under vilka förutsättningar: den kunskap man har när man bjuder den eller i efterhand när man tittar på korten? Troligen tycker vi alla lite olika, ändå pratar vi om “slambricka” även om vi har olika definition på vad vi menar. image
Upprinnelsen till hela denna historia dök dock upp i går strax innan kaffet då vi mötte just Rolf och Lars-Göran. De spelade bricka 2 mot oss och Rolf inledde med 2Sp sen följde 2NT-3Sp-4Hj-4Sp. Rolfs miner när han såg korten:TänkerFörvirrad.

Han plockade snabbt ihop 12 stick och gick sedan till “angrepp”. Det uppstod en lång och intensiv diskussion mellan två av klubbens duktigaste spelare om detta var en slambricka eller inte… Så om inte ens experterna vet vad en slambricka är hur ska då vi dödliga veta det?

Vad anser du? Ninja
Undrar Rickard

Annonser

5 Replies to “Vad är en slambricka?”

 1. god morgon Rickard! bra skrivet i ditt inlägg till Rolf.Ja slambricka eller ej! när trumfen är ok
  så krävs det enligt mitt synsätt att någon av spelförarna har en 5 korts färg vid sidan för att kasta skrot och då an man ju ha mindre poäng om någon har singel alt. KX till EDKNX.och då räcker det med 27-30 poäng.Alla slamspecialister inom bridgen kör ju med kontrollbud både 1 o 2 gånger för att säkerställla det optimala.På våra klubbar i Bjärred o Lomma händer det ofta att man kommer inte till slam,beroende på den variabla standarden på våra
  klubbar.Paret Rolf och LGA har någon skämsamt nämnt dessa skickliga spelare som en kopia av filmen ”skönheten o odjuret” i stereoeffekt.(ursäkta Rolf o LGA bara en notering)
  mvh BD

 2. öppnar man med 2 sp= max 14 missingpoints blir det kanske lättare nå fram. Partnern kan hitta 7 hp och kanske något på damerna ihop. Då skulle man med baklänges räkning sakna ca 7 hp= 33 egna.
  Slambricka!
  Mats

  1. Hej Mats! spelar man med missiingpoints som Rolf o LG gör bör man ju hitta denna fina slam.MEN som jag skrev i inlägget här ovan nämnde jag att i Bjärred o Lomma hittar man för det mesta inga slammar(kanske oftare i Lomma) men det beror på den variabla
   spelkollektivet.Mitt slutcitat på inlägget här ovan om skönheten o odjuret var ju bara en kul grej med anledning av vår gode vän Rolfs små utbrott till LG,men det finns ju fler som kan rusa i taket,så det så. mvh BD

 3. Om vi bortser från det otäcka fallet att öppnaren (som efter 3sp har 14-11mp) är renons (t.ex. i hjärter – vilket inget tyder på) har svarshanden minst 9 stödpoäng (spD+HjE plus ruK/hjDJ). Det räcker till 6sp då summa MISSING POINTS är mindre än 6. Med andra ord fattas paret max 5hp, t.ex. ett ess och en knekt. Eller som i detta fall ruD och klK = 5hp.

  Sh kan alltså bjuda 6sp (eller 6NT – ingenting skall ju stjälas) rakt av men skall STORSLAMSINVITERA med 2sp – 2NT – 3sp -4NT – 5kl (4ess) – 5NT (alla ess). Öh kan även ha klK inom ramen för 14-11mp och då finns det ju 13 spel uppifrån och ner. Har öh båda de ”oredovisade” kungarna bjuder han 7sp eller som nu 6hj och visar hjK enligt ”konventionen Sjöberg”. Då viker sh ner sig i lillslam.

  Det här är ingen raketvetenskap utan allmän slamteknik och bara att räkna baklänges på fingrarna. Efter att ha skådat en räcka missade slammar var det något som brast hos mig. Jag ber om ursäkt för det. Kanske är det läge för ett uppehåll.

  Vad betyder då 4hj? Det är naturligtvis en kvantitativ slaminvit med en sämre svarshand. Säg att sh saknar ruK och bara har 6stödpoäng med lite plus i hjärter. Då hjälper det att öh har t.ex. en lågfärgsdam vilket ger honom färre mp (12) inom ramen 14-11mp. Lillslammen hänger då på en rmask.

  Nu har öh hela 14mp och har dessutom inte saknat spJ i sin sexa. Inviten avvisas naturligt med 4sp.

  1. Din ursäkt är accepterad, no problem. Alla vet att du är mycket engagerad när det gäller bridgen och uppskattar verkligen den sidan av dig. När det gäller era diskussioner tror jag att de flesta är som jag, man hoppas ni haft en sådan strax innan man landar hos er. Chansen att komma helskinnad från ert bord ökar betydligt då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s