3 över2 – slagsmålet om att bli spelförare

Börjar komma till slutet på min bok om konkurrensbudgivning. Där står det på pränt, det jag ofta känt: “Att släppa motståndarna i ett kontrakt på 2-tricksnivån är ofta dyrt”. Hittills har jag inte vågat bjuda på 3-trick av rädsla för dubblade straff… Hur ofta händer egentligen det, en fråga jag tänkte utreda framöver.
I 18-22 brickor som är 40% av det vi spelar gäller det att vara på hugget och så snabbt som möjligt ta initiativet, blir man spelförare är möjligheten till bra utdelning bättre. Detta oberoende av om man går hem eller släpper en(Z) eller två straff(OZ). Är man mycket skicklig på motspel är detta naturligtvis inte hela sanningen, bra är det ju inte heller om motståndarna har missat att de har uppåt 24p. Risken då är ju att min aggressivitet leder till att de bjuder en utgång de annars hade missat. Så som vanligt finns det inga enkla regler, det man som orutinerad hela tiden söker.
De tips författaren skriver om är att aldrig släppa motståndarna på 2-trick om du tror de förfogar över åtta trumf, åtminstone inte om ni själva har en färg med åtta kort vilket är högst sannolikt om de har det. Då finns ju enligt ”lagen” 16 stick och går de hem har ni en bet vilket ju ofta är bättre. Har de en ÖT har ni två bet vilket fortfarande är bättre om ni är i OZon. Har de 2ÖT i HF är det ju lugnt, då har de missat en utgång och ni har råd till många straff, speciellt odubblade, men även dubblade i Ozon. Får de en bet går oftast ert kontrakt hem och det blir åter bättre än den ynka utbetalningen för en straff, det är först om de går två bet i Zon som det kan löna sig att vara passiv. Om de förfogar över bara sju trumf är chansen däremot större att de har bet i sitt kontrakt och då bör man låta dem spela på 2-trick.
Vore kul att höra vad klubbens mer erfarna spelare har att säga om dessa råd, är det så ni spelar och bjuder eller finns det andra metoder för att förbättra sin utdelning i delkontrakt?
Undrar /Rickard

Annonser

3 Replies to “3 över2 – slagsmålet om att bli spelförare”

 1. God fortsättning Rickard! Trevlig komm.om hur man skall och bör göra i olika situationer i zon och i ozon vid konkurrensbudgivning.Ett tips jag kan delge dig är följande:Har du skitkort som öppnare alltså 12-13 lusiga gaffelkort och ingen bra femkortsfärg,starta med ett pass och låt övriga vid bordet starta budgivningen.Oftast får du bra betalt om din partner sitter med 10-11 points och lika taskig kortsits,då har ni chans att pressa upp fi till ett straffbart kontrakt och är då de i zon och kommit upp till 3-läget fram med lilla röda och gotta er åt att få pointsen på er sida.Alternativt är har man 11 points och en bra femkortsfärg gärna HF bjud då och sätt press på fi.MEN lyssna av din partner passar han gör då du likaledes,för då slipper ni hamna i galgen.Många bra rutinerade spelare öppnar gärna på svaga händer för att hindra fi till att bjuda och låt gärna din partner,stödjer han din färg och din är i ozon mot zon,höj ribban ett steg och bjuder då fi fram med den röda och så fick ni en bra bricka,tack vare att ni vågade trissa upp fi för högt med straff som följd.OBS! AKTA ER BARA FÖR ATT INTE BJUDA FÖR OFFENSIVT SÅ ATT FI KOMMER I UTGÅNG MED HEMGÅNG.(då har ni gjort fel)och det kostar points.Jag brukar säga öppna eller dubbla och spring sen ifall partnern bjuder till,för då vet han att du har chasat i öppningen.Hoppas att dessa små tips kan ge dig lite feelback i bridgen,du har ju förkovrat dig oerhört sen lommaspelet med Mats Idorn kom igång.fortsätt på denna bana så får du säkert framgång framöver.mvh från en listig spelare som dock bara spelat i 20-21 år men lyckats med tur och hjälp av partnern och även fi(kanske lite skicklighet) hamnat i finrummet med de erfarna duktiga spelarna och fått ihop 418 mästarpoäng och dem skäms jag inte över.mvh BD

 2. Hej Bosse!
  Tack för din goda råd. Det verkar inte finnas många i klubben som vill dela med sig av sina ”hemligheter” hur man får ut mer av delkontrakten. Kan det finnas en tanke bakom?
  Undrar
  Rickard

  1. Hej Rickard! tack för din komm.vi saknade dig i mellandagsbridgen,men du var kanske i stugan i blekinge.Din fråga varför inte fler kommer med synpunkter och tips om delkontraktskamp m.m.Jag tror de läser alldeles för lite på bloggen och de riktigt duktiga spelarna som kan delge många tips och ideér till de mindre rutinerade spelarna inte
   bjuder in med komm.som vore till stor hjälp för dem som önskar att få veta vad är rätt och vad är fel.Denna fina tråd som du och Rolf m.fl. presenterar varje vecka efter spel i Bjärred och Lomma inte får något gehör är ytterst beklagligt.Skärp Er alla Ni som spelat
   bridge i 40-50 år och har stor rutin delge gärna era synpunkter och komm.hur man borde eller skulle gjort när redaktörerna ställer frågor om bridgespelet under veckorna.Då tror jag att denna blogg kommer att blomstra och sprida goda kunskaper till alla spelare.
   mvh BD (en som gärna välvilligt komm.på bloggen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s