4 över 3 och röda kort

Du är giv med alla i zonen i en partävling:

image

Budgivning:
p-1hj-2ru-2sp
p-3kl-3ru-3sp
?
Det är din tur att säga ditt….

 

Det var vissa omständigheter jag “glömde” nämna…
Vi hade ett sido-bet på en vinflaska med Hanssons, vem som skulle komma högst på rankinglistan innan jul, vi eller de? Tord och jag hade inte startat kvällen bra, vid kaffet kändes det som runt 45% max, när vi fikade nere i Bosses hörna. Vi hade en fönstergata med sju par där det var 4A och 2B, innan kaffet hade vi haft 2A och 3B-par så man kan ju inte prata om någon ”turlottning” precis denna kväll, 6A och 5B Ledsen!!
Första ronden efter kaffet var mot Ekelunds med 25% i bidrag från dem. Sen hade vi en 58-rond och en på 87 innan vi landade vid bord 4 och ett B-par. På första brickan där hade Tord plockat en ÖT extra i 4Sp och man började hoppas och se ”ljuset i tunneln”, det var just då jag fick dessa kort…

Vad säger lagboken, får man variera sina bud baserat på psykologiska faktorer?

Lite rationellt fanns också? Jag tänkte så här: deras 3sp går nog hem, men Tord verkar ha bra kort, så i 4 finns nog en bet. Vi har troligen 10 ruter och de har troligen 9 spader (6+3), dvs det finns 19 trumf och enligt “lagen” då 19 stick. Dessutom stod det i boken med 10 trumf bjud på fyra nivån, och Tord har ingen aning om mina ruter, så han kommer att passa av. Vi tål en straff mot deras 3sp 100/140. Så inspirerad av “lagen” och våra tuffa mål under denna kväll högg jag tag i 4ru och lade upp det efter noggrant(?) övervägande… Oops MTV tog direkt upp det röda kortet  och konstaterade med ett leende att det verkar finnas många poäng i leken. Sh-t det stod inte i boken 200/140 är ju inte bra…. Det följde tre snabba p och KlK kom fram!
imageDet kom ett krystat “Tack partner” när jag lade upp min hand på bordet. Jag såg hur Tord funderade… Sitter trumfen 22 och masken i spader går… Två stölder hj på bordet och vi har 10 stick(20%). Och ibland är det så att det man drömmer stämmer, så vi scoopade hem 100%. Ingenting stämde egentligen det visade sig att det fanns 1-2 bet i 3sp och de hade bara 7 spader och vi hade bara 9 ruter, så det fanns enligt “lagen” bara 16 stick men i realiteten fanns 10 åt oss och 7-8 till motståndarna ,dvs 17 stick (de hade ju 8kl som de ej hittat…). Teori och praktik, mao som vanligt… Men med ett bra avtal med Fru Fortuna löser sig det mestaLer.
Taggade av detta landade vi ganska kaxiga hos Rolf och LG, där vi efter en inledande motspel i 3NT mot en missnöjd Rolf som tyckte han missat en ÖT(12%), hamnade i en ny konkurrens-situation i hj/sp, jag högg tag i 4sp och fick ett nytt rött kort i nyllet(4%). X i detta läget var marginellt då deras 4hj var en bet, topp fick de som fick 2sp dubblade.. Sen vände det igen och vi fick två goda röda kort på slutet båda på 100%, så vi landade på 54% när kvällen var slut – till Hanssons stora förtret.. Vi fick 4 dubblade kontrakt på de sista sju givarna i vår strävan där inte vanliga sannolikheter gälldeLer.
/Rickard

9 Replies to “4 över 3 och röda kort”

 1. Hej Jag har ingen kommentar till det hela men då vi var ett av de par innan kaffet som ej är a eller b så bjöd vi på mycket, efter allt strul med alerteringen,
  Men viktigast nu är ifall Ni vann stoppa inte vinflaskan i jack-fickan
  Hans

 2. Jag förstår sällan dina pollar Rickard – här finns bara ett alternativ; PASS – hela tiden. Din partner har förnekat en 17-poängare då han inte först UDade. Vilket innebär att motståndarna har minst 22HP plus bra anpassning eftersom båda är korta i ruter (fast det vet de inte om – än). Högst sannolikt strör de en högfärgsutgång. Hjälp dem inte till utgång!

  I ozon mot zon kunde jag överväga 5ru direkt. Chans att ingen dubblar …

  Sedan finns det ju en annan förklaring till din undersökning – att partnern kan vara stark. Men då spelar ni inte MS och då skall du naturligtvis alertera alla inkliv din partner gör …

  1. Mina ”pollar” är lite av ett experiment. Kan vi får lite mer feedback på vad och hur vi ska skriva?? De kräver ju minimal effort av våra läsare och ger ändå lite känsla för vad som läses på bloggen…. ”Tystnaden” är svår att hantera, vad och hur ska jag skriva??? Det är frågan jag vill ha besvarad…

   1. God middag xl-rocks! ja skriv gärna som du gjort tid.tillsammans med Rolf B.och som du redogjort här ovan och där Rolf svarat.MEN! jag tror att läsvärdet på bloggen ökar om man undviker för mycket kvalificerade bridgekonstruktioner och givar på klubben.Vi har ju en hel del spelare som inte är så rutinerade och så har vi en hel del skickliga äldre spelare som spelat bridge i 40-50 år.Försök att få dessa rutinerade spelare att ge komm.och synpunkter till gagn för alla på ett förståeligt sätt,då tror jag att bloggen växer
    till gagn för bridgen i Bjärred.MEN FÖR GUDS SKULL RICKARD OCH ROLF SLUTA INTE MED ERA TREVLIGA INLÄGG O KONSTRUKTIONER OM SPELSÄTT M.M.
    Till Rickard vill jag bara framföra följande.Ditt engagemang för bridgen med alla tabeller
    statistiker m.m. fortsätt detta fina arbete som Du lägger ner.Proffsigare kan det aldrig bli,
    så sluta inte med DINA förnämliga spalter kring datan om bridgen.mvh BD

 3. God kväll xl-rocks! en sista komm.om allt skrivna här ovan.Jag har en synpunkt jag vill framföra här.Det gäller BBK:s rankinglista på bridgefacts enl.kategorierna a-b-c-d-e- osv.
  Denna tycker jag man bör omarberta p.g.a.följande: Om duktiga spelare alltid spelar med samma partner hamnar de ju oftast i högsta kategorin av naturliga skäl.Men vore det inte bättre att använda HCP:et som riktmärke för kategoriseringen i rankingen?det är ju BBK:s
  egen ranking för de egna medlemmarna och de kanske stimuleras av att komma högt upp
  på BBK:s rankinglista.Det är mitt förslag som ni kan förkasta eller omarbeta om ni så vill.
  Nyanser är oftast bra,bara det är till det bättre.Stimulans i bridgen bidrar till att man alltid kommer och spelar och gärna då på en av skånes trivsammaste klubb där trivsel och gemenskap ger krydda åt tillvarorn.Med en ledning som gör sitt yttersta för denna trivsel.
  mvh BD

  1. ABCDE… En av mig helt påhittad indelning av de etablerade paren i Bjärred, baserad på resultat de senaste tolv månaderna i Bjärred. Sortera listan och dela den rakt av i fem lika stora delar. En enkel princip som alla kan förstå och ta åt sig förhoppningsvis. När det gäller förbundets handicap-system skulle man kunna göra på samma sätt med ett pars snitt och sedan ur denna eventuellt plocka fram en indviduell ranking som du är ute efter. Denna finns ju dock redan och uppdateras av förbundet klubbvis varje månad baserat på alla resultat du åstadkommer på olika klubbar med dina partners.
   Vilken modell man än väljer för att ranka bridgespelare i någon sorts ordning kommer det alltid att finnas invändningar, problemet är för svårt och mångfacetterat för att det ska kunna lösas med en enkel datormodell.
   Ett annat bekymmer är att för närvarande läser jag inte av de olika spelarnas handicap i BridgeFacts, och då alla klubbar inte redovisar resultat med hcp som i Bjärred så valde jag i BridgeFacts en annan modell på siffror jag hade tillgång till databasen.

   1. Hej xl-rocks! tack för ditt svar,det är helt ok för mig,detta var endast en blygsam komm.till
    din ranking.Jag är helt nöjd med ditt svar.Däremot tycker jag att fler av de gamla rutinerade rävarna kunde komma med lite tips o råd till de lite mer orutinerade om givar o
    spelföring som kanske stimulerar och förhoppningsvis vidgar deras bridgespel att bli en
    ännu bättre spelare och som jag tror uppskattas av dessa personer.mvh BD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s