2011-09-15 1NT med 5khf? / Rolf

image

Jag plockar fram en FÖR ALLA (??) intressant bricka där vi slipper läsa om elimination med inpetning – som dessutom sabbas. Nedan drog Rickard igång en diskussion om fördelar / nackdelar med femkorts högfärg på sangöppningen. Flera bidrog med kommentarer. Det optimala kontraktet på bricka 10 är nog 3NT som alltid går hem. Med klöver ut från två hackor dock precis jämnt (600) eftersom man i praktiken tappar även ett klöverspel (förutom spK och hjärtetopparna) genom att hålla upp en gång. Men lätt hänt att det blir en övertrick. 4hj å andra sidan går alltid precis hem. Med klöver ut måste man först resa en spader för klöversak innan man går på trumfen. 

Fem par spelade 3NT, resten ett hjärterkontrakt. Hur bar sig dessa fem par åt för att “undvika trumf”? Gick budgivningen 1NT – 3NT? Jag hade bjudit 3NT med alla låghonnörer och jämn hand. Hade handen haft två rutersopor och klD hade jag nog kommit ihåg att fråga efter en femkorts högfärg.

Nu spelar vi med svag sang så budgivningen gick 1hj – 2NT (Stenberg ner till 10hp och trekortsstöd) – 3kl (minst 15hp och femkorts hjärter) – 3hj av Lars Göran. Minihand visserligen men vi skall väl spela utgång på MINST 25hp!! Bättre att välja 3NT- ruterdamen måste helt enkelt vara värd något om en utgång skall gå hem. Nu fick jag lägga på till 4hj (spEx såg lite tunt ut) och sälla mig till majoriteten.

Annonser

One Reply to “2011-09-15 1NT med 5khf? / Rolf”

  1. Sorry, en bricka jag helst vill glömma, Tord hade utspelet mot 4hj och skötte sig, sen hände nått… Budgivningen från Berne och Jan är ett töcken så här på söndagskvällen.
    Ska under veckan som kommer försöka se vad som finns att plocka för kunskap om 3NT/4HF i BridgeFacts databas.. /Rickard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s