ÖPPNINGSBUD I 3:dje HAND

Skärmklipp

Om det finns par som tycker att ovanstående hand eller likvärdig svag hand, kan öppna med bud på 1 –tricksnivån, tycker vi inom styrelsen för Bjärreds Bridgeklubb att dessa par måste alertera  alla öppningar  i 3:dje  hand. Detta är för att vi skall bibehålla den höga trivselfaktor som vi all strävar efter.
Hans

5 Replies to “ÖPPNINGSBUD I 3:dje HAND”

 1. Får första hand öppna med en svag tvåa? Får andra hand öppna med 1kl? Spelstark ju. Väst skall definitivt satsa på ett möjligt 5-5 inkliv.

  Men jag tycker frågan inte kan besvaras. Om ÖST vet att Väst kan ha svaga tredjehandsöppningar är det FUSK. Det har ingenting med BLUFF att göra. BLUFF-bud kan per definition INTE alerteras och inte deklareras.

  1. god afton Rolf o Hans!nej jag tycker inte att man skall eller kan öppna i 3:e hand med så svaga honnörskort,i sämsta fall har max 2-3 stick och står det inte på kortet att man har svaga 3:e hands öppningar så är det fusk/bluff och med tanke på många spelare hos oss
   som kommer på torsdagar som är ej så rutinerade riskerar man tappa många spelare från klubben och det får styrelsen stävja med en ordningsagenda vad bjärreds bridgeklubb vill tillåta.Förbud är ej bra
   men när vi har så många mindre rutinerade spelare och som trivs hos oss,skall man ha en viss tågordning.Vill man spela fräckt o chansartad
   bridge bör man göra det mot erfarna bra spelare så blir man förmodligen botad och då försvinner dessa olater.Man kan tycker jag att öppna i 3:e hand lite svagare men där bör finnas 9-10 hp och hyfsad fördelning.men det bör stå på dekl.kortet att man kan ha en sådan typ av öppn.händer.Inklivsbud kan ju få lov och vara 6-10 hp med
   en 5 korts färg med honnörer i toppen,det är väl helt ok att tilllåta.
   MEN möter man mindre rutinerade spelare skall man inte använda tilltag
   som nämnts här ovan,enl.mitt synsätt,Kom gärna med synpunkter från många håll vad vi tycker om detta.Trivseln i Bjärred får vi absolut inte tumma på.mvh bridgekomm. BD

  2. Jag håller med Rolf om att frågan inte kan besvaras. Men ett par som ibland kan tänkas gå utanför sitt budsystem (bluffbjuda) bör skriva detta på sitt deklarationskort. Jag har sett att på vissa förtryckta systemdeklarationer står ungefär: Bluffbud : Ofta, Sällan, Aldrig. Detta kan ge en vägledning till motståndarna.
   För min del vore det synd att förbjuda bluffbud på klubbnivå, då det ger en extra krydda åt bridgen. I Bjärred har vi två spelkvällar i veckan, vilket borde göra det möjligt att tillåta bluffbud en av kvällarna (=torsdag?).
   För övrigt tycker jag att bluffbud mot nybörjare och oerfarna bridgespelare är ett ofog, även om det skulle vara tillåtet. Varför inte låta dessa och andra spelare som inte vill ha bluffbud mot sig skriva det på systemdeklarationen. (Givetvis kan de då inte heller avge bluffbud själva).
   Bluffbud tycker jag är okej, så länge man bluffar sin partner lika mycket som motståndarna. Därför vilar det ett stort ansvar på bluffarens partner. Om han på något sätt kompenserar sin egen budgivning för en eventuell bluff har han alltså mer information än motståndarna (hemliga överenskommelser som inte motståndarna känner till). Detta är FUSK och ska beivras.
   Budgivningen är en kamp om det bästa slutbudet. Vi gör så gott vi kan för partnern att beskriva vår hand med mer eller mindre komplicerade system, samtidigt som vi försöker försvåra motståndarnas budgivning med svaga två-öppningar och spärrbud. Att bluffbjuda är också ett sätt, men ett tveeggat svärd. Det är stor risk att bli straffdubblad, men också att partnern blir förtjust och antingen driver budnivån alldeles för högt eller straffdubblar motståndarnas slutbud på allmän gemensam styrka, som givetvis då går hem.
   Bluffbud kan jämföras med bluffkast inne i spelet. Vi har styrke- och längdmarkeringar för att vägleda partnern. Spelföraren har tillgång till informationen, men måste inte lita på markeringarna, motståndarna bluffar ju ibland med dessa. Samma sak i budgivningen. Det gäller att lita på partnerns bud (styrka och fördelning), inte lita blint på motståndarnas bud.

 2. Det är upp till klubben att förbjuda bluffbud. Men jag har påvisat att man kan råka ut för dem i serien eller på andra klubbar. Och det är svårt att hantera dem då vi har kopplat ur blufflarmet.
  Då tycker jag att tredjehandsöppningar (som inte riktigt är öppningar enligt systemet) och svaga svagatvåöppningar egentligen är ett större problem. De är i fuskgråzonen om partnern är med på det hela.
  Enligt MS definieras en svag tvåöppning sålunda; 7-10 poäng koncentrerade till sexkortsfärgen. Jag har sett många SvagaTvå på Ksjätte slut. Och sådant (speciellt i multikläder) har en nybörjare svårt att värja sig mot.

  1. hej igen Rolf! håller helt med dig.Ute på andra klubbar(ej Lomma-Bjärred) spelar man fräck o chase budgivning som innehåller allt mellan pest o kolera.Därför har flera klubbar minst 2 spelkvällar i
   veckan där 1 dag för rutinerade och 1 med hcp.för mindre rutinerade,
   allt för att undvika kollisioner med fräcka bud.klena öppningar,
   korta färger på 1 till 2 korts och andra tokigheter som en orutinerad
   spelare inte klarar av och detta tycker jag är bra för då kan de som vill utsätta sig för hårt o fräckt spel komma eller spela den andra gången i veckan.frid o fröjd.m.a.o.Förbud på klubbar är ju inte något bra men måste kanske tillämpas där man har en variabel spelarkategori.

   hoppas att dessa mina komm.kan bidraga till något bra,kom gärna med synpunkter om vad jag har komm. mvh BD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s