Psykbjudning på klubben

Som vi läste i senaste numret av Svensk Bridge är psykbjudning på klubbtävlingar tillåtna enl regelverket. Enligt Bridgeförbundet så är varje klubb suverän att själva bestämma över detta. Styrelsen är intresserad att  få veta vilken uppfattning våra medlemmar har i detta ämne. Kommentera det gärna på bloggen/Hans

2011-02-19 : Hoppas att du ursäktar Hans, men jag (Rolf) gör ett försök till definition. Det blir enklare att diskutera om vi definierar "bluff" och "psyk".

Ett bluffbud ligger helt utanför systemet och avges för att i FÖRVÄG sabotera fis budgivning/utspel/motspel. Kan självfallet inte alerteras av partnern. Typiskt är tredjehandsöppning med en handfull HP, högfärgsinkliv på dubbelton etc.

Ett psykbud är "grus i maskineriet" när man allt efter som i budgivningen inser att fi är på väg att hitta rätt. Ett bud som kanske PSYKAR motståndarna, men bara en etikett som (vanligen) MTV klistrar på EFTERÅT när MTH undrar varför det hela ballade ur.

Den som just avlägger "psykbudet" har bara vägt in zonförhållanden, om partnern förnekat styrka samt hur högt motståndarna verkar ha siktet inställt. Kort sagt avlägger "en förtida offring på lämplig nivå".

Alla vid bordet vet om fördelningen (minst sexa, fem-fem etc) men styrkan är inte helt uppenbar. Hur stor risk har "psykaren" tagit? Partnern vet inte heller och kan haka på med för många bet som följd.

Vitsen med budgivningen är ju att 1) hitta ett vettigt kontrakt 2) förhindra att motståndarna gör det. Kostnaden för dubblade betar är inte något som avläses bak på budlapparna efter spelet utan ingår helt enligt reglerna i kalkylen från början.

Var går gränsen mellan självpåtagen mysbridge och tävlingsbridge?

Annonser

16 Replies to “Psykbjudning på klubben”

 1. hej Hans! ja psykningar förekommer ofta i mer avancerad bridge på större klubbar,men kan förekomma även på andra klubbar.Jag tror inte att i bjärred det är så vanligt med tanke på spelstandarden och det är
  bra för trivseln på klubben,för psykbud irriterar ofta motståndarna som
  känner sig lurade på ett ojust sätt.Nu är det tillåtet att göra detta enl. svensk bridge men klubbarna kan ju själv på sina spelkvällar förbjuda psykbud för trivseln skull.(jag har inga problem med detta,fram med en röd lapp så botar du motståndarna.)mvh BD

 2. Psykbjudning på klubbnivå är ej att rekommendera och absolut ej i Bjärreds BK.
  Vi hade en period på 80-talet då vi tappade medlemmar och den positiva stämningen minskade. Nu efteråt när vi har facit i hand kan man konstatera att en god åtgärd var att psykbud och andra hemmakonstruerade bud ej var att rekommendera i Bjärreds BK. Vi tog och hade en positiv diskussion med berörda och fick accept ifrån dessa. Resultatet visade sig snart, med flera spelare och en trivsam klubb som Bjärreds BK varit känd för sedan dess.
  Låt oss värna om detta. Psykbud o.dyl drabbar i allmänhet ej de s.k. etablerade spelarna utan de mer känsliga icke ännu etablerade.
  Vänligen/Lars-Erik

 3. Efter Rickards inlägg någon decimeter längre ner känner jag mig direkt utpekad. Och jag som trodde vi skulle hålla bloggen ren från personangrepp??
  Eller kan man tolka dessa snuttifierade åsiktsyttringar på olika sätt? Kan man få saker och ting om bakfoten? Skall man kanske lämna utrymme för generösare tolkningar därför att allt inte uttrycks så som jag hade skrivit det? Om jag nu ens hade skrivit något alltså …
  Annars håller jag med ovanstående kommentarer. Skall man avge ett bluffbud skall det vara mot ett par som kan hantera det. Annars är det ren mobbning. Därför lika bra att förbjuda det på spelkvällar.
  Men kan man få psyka vid lämpligt tillfälle i serien :-)??

 4. Rolf, jag tror inte denna diskussion har så mycket med vår tidigare diskussion att göra, som jag vill förtydliga ännu en gång: Jag upplevde inte 4NT som ett bluffbud (bättre term än psykbud i min mening – i analogi med poker terminologi), utan som ett friskt vågat inkliv. Att jag blev psykad av det är något helt annat, det var min villrådighet i vad jag skulle göra som styrde mig, en psykologisk effekt (“psykning”) av ett oväntat bud, med andra ord. Samma inträffar i andra ovanliga budsituationer med en ovan partner som ett oväntat spärrbud, man blir känslomässigt påverkad och ens rationella spelförmåga nedsätts. Planen man hade saboteras, man tvingas improvisera.

  Rolf du är oskyldig, jag är den som bär skuld om jag varit otydlig…. /Rickard

  1. hej på Er alla som disk.psykbud i bjärred.Jag tycker som Lars-Erik att
   man ej skall tillåta psykbud i bjärred på spelkvällarna för den goda
   trivselns skull.Sedan kunde ju du Lars-erik instämt i min kommentar
   att jag håller med bosse dubbel att vi ej skall ha psykbud i Bjärred
   för att behålla den trivsamma stämningen som adelsmärke.Eller vad tycker du Lars-erik? vänliga bridgekomm.från BD

   1. Hej BD.
    Bra,vi har samma uppfattning att psykbud skall ej tillåtas i Bjärreds BK. Jag menar dessutom att detta skall gälla i alla klubbar om inte det deklareras tydligt.
    Spelstandarn i BBK är säkert ungefär vad klubbar har i snitt.
    Sen tycker jag att det är viktigt att skilja på avancerade bud och psykbud. 4Nt som bjöds för några torsdagar sedan för att visa 2 objudna eller 2 lägsta färger liksom dubbelt för att visa förslag till utspel hör hemma i bridgen.
    /Lars-Erik

  2. Jag vet det Rickard. Du slår in öppna dörrar. Du skulle inte svarat. Jag försöker lämna öppningar för olika tolkningar. MEN INTE ALLA GÖR DET.
   Dessutom vill jag veta om bluffbud (som ju är en ovanlig, men ändock tillåten krydda i bridge, är acceptabla i serien? Om man spelar i ett Bjärred-lag alltså?
   Och det kunde ju va roligt att någon gång bluffa bort BosseD från en utgång. Mot risken att själv åka dit naturligtvis. Men jag accepterar förbud på spelkvällar eftersom gränsdragningen (mot vem?) är svår att dra. Kanske att man får bluffa mot ett par högre ”rankat”??

   1. hej du glade Rolf! Ja bluffa du gärna mig det skulle jag ta som en kul utmaning,jag tycker att vill man vara fräck i bridge skall man absolut göra det mot rutinerade och duktiga
    spelare,det ger krydda i tillvaron och sådan är ju bridgen på
    den avancerade nivån i landet.Det räcker att bara köra till
    lunds bk som får man uppleva dessa företelser speciellt om
    måndagar med duktiga spelare,men bör ej användas om onsdagarna
    då man har lite mindre rutinerade spelare och det förordar nog
    lunds bk att man bör göra. /BD

 5. I går läste Lena och jag om psykbjudning på anslagstavlan, men kom fram till att det inte förekommer så ofta i vår trevliga klubb. Bjuder lite tufft gör vi väl alla ibland, för egen del oftast till motståndarnas fördel. Men vad hände igår. Jo Lena öppnar med 1 hjärter, inkliv 2 ruter. Med stor tvekan, jag hade 15 p och bra hjärter, bjöd jag 4 hj. Lena har kanske en svag öppning och då har vi inte till slam. När jag lagt upp korten säger motståndaren, ni har ju slam i korten. Det visade sig att inklivaren hade 1 (en) poäng. Men värst var nog ändå hans kommentar och visade glädje över att vi missat slammen. Om han ändå hållt tyst/Astrid

  1. Alla i hela salen vet att det var jag som bjudit in på en sexkortsfärg med en poäng. Vi var i o-zon mot Zon. Saken var den att min partner passat och Mth bjöd en hjärter. Jag bjöd två ruter för att visa min långfärg. Att sen Astrid hoppade till 4 hjärter med 15 poäng, Ess 10a tredje i ruter och hjärterstötta verkar på mig ett felbud. Hon blev frustrerad när hon upptäckte att hennes partnerner hade massor med kort.
   Om jag visade glädje vet jag inte men jag konstaterade ganska snabbt att de missat slam. Återigen ett läge där det är dags att dubbla inklivaren. Allt enligt Bosse Dubbelts medicin. Det är en risk jag gärna tar när jag är i O-zon och jag har sexkortsfärg. Jag hade bjudit likadant om Bosse D suttit på Astrids plats!
   Beträffande psykbud (bluffbud) så är detta inget sådant. Psykbud är när man bjuder färger man inte har.

   /Lars

  2. Inkliv på sexkortsfärg bör visa 10hp enligt MS. Med endast 1hp har man verkligen stucket huvudet långt utanför deklarationskortet. Helt tillåtet enligt bridgelagarna men kanske inte enligt klubbpolicyn (får vi snart reda på). Jag tycker att du lite får skylla dig själv om du glömt bilan hemma eller inte använder Stenberg efter inkliv eller vad som nu hade behövts.
   Själv lyckades vi inte komma i slam (som hänger på att partnern har klJ) därför att vi inte heller hade systembuden på plats. Men Ekelunds kommenterade inte ens vårt misslyckande utan nöjde sig med ett inombords toppgottande. Vilket också är tillåtet :-).

 6. Bluffbud – Psykbud vad är rätt term?
  Och vad är vad, och vad är tillåtet?
  Jag samtalade lite med Folke i torsdags om detta ämne, och som vanligt finns mycket kunskap i visdom. Förbud(?) alla lagar måste ju ha polis och domstol det vet vi. Nä tyckte Folke, det är något vi måste vara överens om ‘alla’, och det tror jag också.
  Det är också en fråga om vem man utsätter det för och i vilken situation. Med andra ord inget lätt spörsmål.
  Så vi är nog alla är överens om att vi träffas på Medborgarhuset varje torsdag för att uppleva lite spänning, lite dramatik och tävlingsnerv. Helt enkelt ha några stimulerande timmar tillsammans! Kostnaden för det får aldrig bli att någon i gänget känner sig förolämpad eller förödmjukad, eller som Rolf skrev mobbad.
  Hur man hittar gränserna för det vet ingen, men om många ger sina synpunkter är ju risken större att styrelsen kan ta fram ett bra policy beslut så snälla, TYCK TILL!

 7. Bäste Lars Persson. Du behöver inte tala om för mig vad psykbud är. Jag skriver, att vi läste artikeln om psykbud på anslagstavlan. Hur kan du skriva att jag blev frustrerad över Lenas kort? Dom såg jag inte förrän vi spelat färdigt och då kunde konstatera att vi hade sex hjärter hemmna. Vad jag blev förbannad för var ditt inkliv och din kommentar. Om du inte gjort ditt inkliv, hade Lena naturligtvis bjudit 6 hjärter med alla sina poäng och stöd från mig/Astrid

  1. hej Astrid! bra att du reagerar på psykbud som jag inte tycker hör hemma i bjärreds bridgeklubb,som bl.a.jag o lars-erik m.fl.tycker.
   Fräckt spel tillhör tävlingsbridgen så även i bjärreds bridgeklubb men
   det är något helt annat.Jag tycker styrelsen skall klart markera normerna för hur vi vill spela för att uppnå trivseln i spelet och visa stor ödmjukhet mot de mindre rutinerade spelarna.Det förekommer
   väldigt ofta att spelarna inte ens har ett dekl.kort på bordet vilket
   är bestämt att man skall ha.Betr.förbundets rek.att använda stopp är i
   bjärred och lomma önskemål men tydligen inget krav.Däremot skall alerteringar alltid göras när man använder speciella bud,detta missas
   tyvärr alltför ofta av ren glömska eller okunskap.DETTA SKALL ALLTID
   GÖRAS PÅ ALLA KLUBBAR ÄR ETT KRAV.Till de spelare som har öppningar
   eller inkliv eller dubbbl.på 1-5 poäng oavsett zoner eller i 3:e eller
   4:e hand skall beivras på det bestämdaste.Har man avvikelser i sitt
   system skall detta stå på dekl.kortet annars risk.man få korr.bricka
   Nu är det upp till bjärreds styrelse att göra en agenda om vad som är
   förbjudet eller tillåtet i klubben för att allas trivsel skall bli den
   allra bästa.vänliga bridgehälsningar från BD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s