Budfråga

Nedanstående bricka nr 18 kom Hans och jag fel i. Vi har i efterhand diskuterat vad Nord bör bjuda efter budgivningen 1Ru – 2Kl.

image

Förmodligen ett trivialt problem, men då vi har lite olika uppfattningar, vill jag på detta sätt be om synpunkter från våra bloggare. Tacksam för lite kommentarer således.image

Kent

8 Replies to “Budfråga”

 1. Jag har ju propagerat för negativa dubblingar, kallade Sputnik. Som är en slags upplysningsdubbling av svarshanden efter ett inkliv. SD visar minst 8hp på enläget och minst 10hp på tvåläget och är egentligen ett bud som visar de två andra färgerna. Efter 1ru – (2kl) är Dubbelt = 2hjsp. Med andra ord är 1ru – (2kl) – D – pass – 2hf inte revers av öppnaren utan ett vanligt svar som efter 1ru – 1sp – 2sp utan inkliv.
  OK, då måste rimligen ett annat bud än Sputnikdubbling vara OKRAV. Alltså skall svarshanden ovan efter 1ru – (2kl) bjuda 2hj som ett passbart bud visande en hyfsat bra färg men UNDER 10hp.

 2. Att spela med sputnik + okrav går inte! Vad gör du med enfärgshand och rondkravsstyrka? Spelar man med okravsbud så blir D inte Sputnik utan en allmän luddig styrkedubbling.

  Ge Nord 74, KQ987, ED3, T83

  en dubbling visande sp + hj känns tokfel och 2hj visande en hand UNDER 10hp är om än inte lika uselt fortfarande fel.

  1. Man dubblar och på partnerns eventuella 2sp bjuder man 3ru. Men du missade att tala om vad du bjuder på Nords hand ovan.

   1. Hej Kent! ja vi spelade denna bricka mot Astrid/Lena och bud-
    givningen gick 1ru-fi 2kl-jag 2hj.pass runt minus 1 lika med
    hyfsat resultat.Man får aldrig komma i 3 läget det blir för dyrt,låt då fi spela sitt kontrakt med straff.På min partners
    1 ru slask och inkliv av fi har vi okravsbud som i detta fall
    2 hj.i övriga fall använder vi sputnik/neg.dubbling,bjuder jag
    själv så vet min partner att det är ett okravsbud som skall
    alateras.skulle min partner ha en bra hand till sin ruteröppning frågar han efter håll eller bjuder 2 sang.mvh BD

   2. Jag föredrar personligen att spela med 2-lägesbud som rondkrav och D som UD/Sputnik. Har inga problem att bjuda 2hj rondkrav med handen i problemet men visst kommer man till en gräns då man är för svag för ett rondkrav.

    Mitt inlägg var mer menat att peka på problemet att låda D visa de objudna färgerna och ha färgbud som okravsbud – då får man problem. Det är inga problem att spela med okrav och D som allmänt styrkevisande förutom att man inte vet om dubblingshanden har de objudna färgerna eller inte. Kalla det bara inte för Sputnik eller UD för det är det inte!

 3. Tack för era bidrag.
  Det innebär således att Rolf och Bosse vill att man på denna hand ska bjuda 2Hj som då är okrav.
  I vår budgivning har vi ny färg som krav, varför Nord kanske skulle bjudit D. Men vi har inte över 10 hp. Nord bjöd 2 Hj och Syd 3 Hj med
  -2 som följd.
  Vad händer då om vi ändå dubblar? Enligt ert resonemang har då Nord mer än 10 hp och då kan det bli ännu dyrare.
  Är det konsekvensen av vårt system med ny färg som krav?
  //Kent

  1. hej kent! om din partner har öppnat och fi kliver in,har man i sitt
   system dubbelt=10+ eller neg.dubbling/sputnik,om man som i det här fallet har under 10 poäng bjuder man på sin 6 korts färg med 6-8 poäng och då vet partnern att detta är okrav.Har partnern bättre kort
   än han kunnat redovisa bjuder han hållfråga i motst.färg,alt.2 sang
   eller om hj.sitter på läppen 4 hj=slutbud om zonerna tillåter detta.
   Så inför okravsbud när fi kliver in så blir det alltid rätt och dubbla
   om du har 10+ och balanserad hand men ingen 5 korts färg och då får din partner möjlighet att ta ställning till bjuda,hållfråga eller än
   bättre straffpassa och så ramlar många sköna points in.Hoppas att jag gav dig lite kött på benen för framtida bruk.mvh BD

 4. Om du har Chister Es hand istället och bjuder som jag föreslår SD och sedan 3ru på 2sp har du ju förnekat fyrkortsspader och fyrkortsruter (då du direkt bjuder 3ru) och därmed visat en högst trolig femma i hjärter. Hans kan nu bjuda 3hj som en invit med trekortshjärter och trolig singelklöver.
  I värsta fall får ni landa i 4ru eller hellre spela ett hjärterkontrakt på 4-3 där det går att stjäla klöver på den korta trumfhanden.
  Med än starkare svarshand (öppningsstyrka) bjuder dui nte 3ru utan 3hj som krav.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s