Handikapp / Rolf

Eftersom ni slipper en brickanalys denna vecka tänker jag istället plåga er med beräkning av handikapp.

Vi spelare har ett handikapp mellan 0 och 52. Diverse formler styr att medelvärdet i riket alltid blir 26 men vad jag förstår kan klubbens medelvärde användas för att utröna förändringar i spelstandarden, såväl mot föregående år som mot andra lokala klubbar. En guldgruva för en inbiten statistiker.
Naturligtvis är det svårare att placera sig i ett starkt startfält än i ett lätt startfält. Detta klarar formlerna genom att räkna ut ett snitthandikapp för varje tävling. I Lomma på tisdagar ligger det kring 31% och i Bjärred på torsdagar några procentenheter högre = banans "slope". Snitthandikappet ges uppe i huvudet på listan över handikappresultatet.
Sedan fortsätter formlerna att beräkna ett förväntat resultat för varje par beroende på parets handikapp och tävlingens svårighet. Om paret sedan inte uppnår sitt förväntade procenttal skall handikappet höjas och om utfallet blir bättre än förväntat skall handikappet naturligtvis sänkas. Processen att få fram differensen går vi verkligen inte in på.
 image
Alla dessa beräkningar körs månadsvis. Ni kan se under Handikapp / Information för varje tävling när senaste beräkning gjorts. Formlerna har byggt in en tröghet så att handikappet inte far upp och ner som börskursen på ett nytt biomedicinskt företag. Jag gissar att handikappet beräknas på de senaste 480 brickorna, för vår del ungefär 20 tävlingar bakåt.   

Detta om hur handikappet sätts. Nu över till hur det används. Om parets medelvärde ligger på snitthandikappet (säg 35%) i tävlingen sker ingen kompensation alls. Paret förväntas komma på medel, säg 312p = 50%. Om paret har ett handikapp på 20 skall paret belastas med ett avdrag på 15% (35 – 20) av medel, d.v.s -46,8 poäng. Ligger paret på 40% får det på motsvarande sätt 15,6 poäng ytterligare. 
image 
Resultatlistan sorteras efter sålunda justerade poäng och prisutdelning kan ske :-)    

Annonser

One Reply to “Handikapp / Rolf”

 1. hej Rolf! vi saknade din röst i bjärred i torsdags!Jag vill bara medd.dig att den 5 i je månad skickar SFB ut nya handikappnot.som då
  är aktuella för den månaden.I bjärred och även i lomma glömmer man att
  justera HCP efter SBF noteringar för gällande månad.Varje klubb bör se till att uppdatera sina medl. HCP baserat på SBF not.och som sagt det
  kommer den 5:e i je månad.(många klubbar kör med gamla HCP och det är ju
  inte bra om man spelar med HCP i tävlingarna.skärpning behövs överlag.
  mvh BD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s