Motionen – inbjudan till debatt!

Till årsmötet har inkommit en motion rörande principerna för prisbordets fördelning. Om bakgrunden står inget i motionen så där är det fritt fram för spekulation. Styrelsen har gjort en mindre justering i förslaget.

För att inte ställa till med alltför grova gissningar vad förslaget innebär har undertecknad tagit fram en modell som belyser vilka konsekvenser förslaget får. Modellen är en förenkling av verkligheten och innebär att vårterminens tävlingar alla skulle haft ett prisbord baserat på vinpoäng.

Modellen är byggd i Excel så har du detta verktyg installerat på din dator kan du själv ladda ned arket och titta igenom hur beräkningarna är utförda (Jag uppskattar om du hör av dig om du hittar några fel!)

Idén bygger på att prisbordet under vårens samtliga tävlingar bestått av vinpoäng, enligt den gamla fördelningsgrunden utdelas vinpoäng med 12,9,7,5 och 3 poäng till de fem första på respektive scratch- och handicaplistan. Enligt styrelsens nya förslag skulle dessa vinpoäng i stället fördelas enligt 12 till vinnaren i scratch, därefter 12,10,9,8,7,6,5,4,3 till de nio bästa enligt handicaplistan. Frågan modellen försöker belysa är hur påverkas fördelningen av vinpoängen med förslaget.

I nedanstående tabell kan man se att spelargruppen A tappar c:a 100 vinpoäng som i så fall skulle tillfallit grupperna C,D och E någorlunda jämt. Vidare ser man att snittet per tävlingstillfälle blir jämnare fördelat mellan grupperna, men att A-gruppen fortfarande har 2,6 medan B,C,D hamnar runt 2,0!

image

Hur sker då omfördelning om man tittar lite mer plånboksmässigt? I kalkylarket redovisas den kompletta listan och i nedanstående tabell de som skulle fått mer än 15 vinpoäng enligt gamla systemet.

image

Bara tre par som berörs med mer än 40:- för hela terminen! Med andra ord förvånande hur lite det nya förslaget påverkar de enskilda paren, egentligen är det bara ett par som förlorar rejält, de som står bakom förslaget. Hoppas denna faktapresentation leder till en saklig och fyllig debatt på bloggen om motionen, som jag härmed inbjuder till..

Ordet är ditt!

Rickard

Annonser

11 Replies to “Motionen – inbjudan till debatt!”

 1. Du har missförstått min diskussion med dej.
  Det är ingen ekonomisk fråga.
  Om man lyckas så bra att man blir ex. 2:a eller 3:a utan hjälp av handikapp tycker man att det bör uppmärksammas och honnoreras om så bara med ett omnämnande.

  Lars-Erik Ahlberg

  1. Som sagt inte en lätt fråga att diskutera vid ett tillfälligt möte, lätt hänt det blir missförstånd.
   Lite av en ekonomisk fråga tror jag dock det kan vara från andra perspektivet: ”Varför ska jag betala xx kronor varje vecka till ett prisbord jag aldrig kommer åt…”, så sett ur det perspektivet tycker jag ändå att mitt lilla räknestycke gav det som jag tror var motionärernas avsikt.
   När det gäller att framhäva de duktiga spelaranas prestationer är vi nog också helt eniga. Mina planer är att komplettera rankinglistan i BridgeFacts med en ”Guld”-liga som jag nämnde i några blogginlägg i våras. Alla dessa utmärkelser rör bara scratch resultat.
   För att stimulera de riktigt duktiga att komma ofta skulle man kunna tänka sig en guld-liga som löper under en termin, säg med en vinstsumma på 1000:- till den som vinner.. (inspirerad av diamond-league i friidrott på TV)

   När det gäller bra scratch resultat på en enskild tävling har vi ju provat ”vinnar”-reportaget på bloggen, som kanske bör utsträckas till att även nämna de som nästan nådde ända fram. Tyvärr har det dock inte varit helt lätt alltid att få vinnarna att kommentara ”bästa brickan”.

 2. hej rickard! välkommen tillbaka till analyser och förändringarnas värld.
  Jag håller helt med dig att alla tävlingar i Bjärred bör spelas med HC där
  vinnaren i scratch blir etta och sedan har man HC beräkning på övriga i prislistan.När svensk bridge införde nationellt HC för alla bridgespelare var det med tanke att få fler motiverade att spela tävlingsbridge på sina hemmaklubbar och även andra klubbar också.Det måste väl ändå vara så att man vill få fler spelare att komma till klubbarna eftersom åldern på många spelare
  är hög och då gäller det att försöka förnya beståndet så att klubbarna kan fortleva och att de mindre rutinerade spelarna får vara med och tampas om prisborden, det ger en otrolig stimulans att vilja fortsätta med bridgen och då själv bli en bättre bridgespelare.Jag kan nämna för dig att många klubbar
  i skåne spelar med HC minst 1 gång per vecka och det kommer att bli ännu fler
  därför att man som bridgespelare på lagom nivå tycker det är kul att få vara med där framme i prislistorna.Så mitt förslag är precis som ditt vi bör införa
  detta med en gång i bjärred.I lomma disk.vi samma sak.mvh bosse dubbel.

  1. Liten korrektion bara Bosse!

   Förslaget är Lars och Rolfs och justeringen är styrelsens. Jag är för styrelsens förslag och har förstått att frågan är utsatt för många diskusioner bland våra medlemmar. Min idé med inlägget på bloggen var bara att vi kunde skapa lite mer speltid genom att diskutera ämnet innan vi träffas igen!!

   1. Efter att jag tagit del av olika synpunkter är mitt förslag: Tag bort alla priser och kör fram 2 resultatlistor. Med detta bör man kunna tillfredsställa alla.
    Lars-Erik

 3. god morgon rickard! ja jag visste att förslaget kom från annat håll men det jag
  menade var att man skulle använda den räkneform som Du tagit fram mycket bra.
  f.ö. så tror jag att många av de lite (yngre spelarna?) har samma uppfattning
  som förslagställarna och jag och Du bl.a.Här blir säkert disk.livlig och det är bra! mvh bosse dubbel

 4. god morgon LEA o Rickard! En sak är säker rör ej prislistan den stimulansen
  ligger till grund för att locka fler spelare till klubben.kör scratch på vinnaren och HC på övriga priser.Det är inte beloppen eller vinflaskor som gör
  att folk spelar bridge MEN! stimulansen att kunna vara med på prisbordet gör att många kommer och deltager.f.ö så har nästan samtliga klubbar som har tävlingsbridge priser(enda undantag är väl pensionärsklubbspelet som är enbart
  spel och social samvaro.Det har vi förvisso även hos oss och andra klubbar men
  grädden på moset är att få något pris då man har spelat bra.Gör inga förhastade
  dåliga lösningar det medverkar ej till att få klubbarna livaktiga.mvh bosse dubbel.

  1. Hej Bosse.
   Vill erinra dig om att Bjärreds Bridgeklubb har en onsdagsgrupp som spelar utan prisbord som du beskriver
   jag citerar: enda undantag är väl pensionärsklubbspelet som är enbart
   spel och social samvaro.
   Vi har en avgift på 20 kr. spelar 20 brickor, ger ut resultat med och utan hcp. och servar med Rickards brickanalys.
   Vi har social samvaro med många inbördes tävlingar. Vi slipper prisjägare som måste analysera och diskutera spelade brickor, som om det gäller liv eller död.
   Spelar sällan på torsdagarna och bör kanske inte yttra mig i denna fråga, men vi trivs med som vi har det på onsdagarna.
   Bertil

   1. hej Bertil! jag läste ditt inlägg och jag håller delvis med dig.Ni har ju en trivsam kul bridgekväll om onsdagarna och det är ju bra att ni trivs med den formen av spel och samvaro.
    Betr. ditt resonemang om prisjägare så är väl det inte aktuellt i bjärreds bridgeklubb men man vill ju spela tävlingsbridge med sikte att bli så bra placerad som möjligt.
    att man sedan analyserar spel o brickor med sin partner är enbart av den anledningen att ev.fel ej upprepas eller kan
    göras bättre.tävlingsbridge med social samvaro och med inrikting att alltid försöka bli bäst är för de etablerade
    spelarna ett naturligt styrmedel för att spela tävlingsbridge.
    sedan kan jag nämna för dig att prisjägare håller till på de
    klubbar där man spelar silver och guldtävlingar med rejäla
    priser som lockbete och det kan ju inte vara aktuellt hos oss
    där en flaska vin eller kaffe el.dylikt står på prisbordet.
    mvh bosse dubbel

 5. Undertecknad spelar Bridge, framförallt för att vinna, men också för att det är kul och nyttigt för hjärnan…
  Förslag:
  Ta bort alla priser. Sänk avgiften till 20:-. ALLA blir Vinnare!!!
  Hälsar
  Hans Svensson

 6. hej kompis Hans! Nä!Du! här skall inga priser tagas bort.Din tanke att vinna
  o ha kul är rätt inställning.betr.hjärnan e de nyttigt(om man har någon?ha!)
  Ditt förslag måste jag tyvärr lägga i papperskorgen.Stimulansen får många spelare om de har förmånen att få ta del av prisbordet.OCH! då kommer de gärna
  tillbaks till klubben.det var ju det som var motivet till att ha priser för att
  glädja de som kanske aldrig får chansen annars.avgiften 40:- är väl ok och skall nu ha macka till 50:- det är väl helt ok.Hans Du blir ändå vinnare och har trevligt trots prisbordet.(Din partner i Lund bosse dubbel)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s