2010-04-15 Bricka 38 / På känsla

bricka38

Ulla såg till att paret nådde 4hj. Nog bör Syd kolla om sangen innehåller en fyrkorts hjärter? Annars får man väl spela 2NT på 23hp eller 3NT på 25hp. Budgivningen 1NT-2kl-2hj-3hj-4hj borde vara normal. Ändå har bara fyra par hittat hjärterutgången.

Så till utspelet. I fyrmanna gäller det att beta utgången oavsett övertrick och då hade jag nog spelat ut klöver. Men i parspel är jag försiktig med offensivt utspel MOT den starka handen (därimot inte GENOM den starka handen). Bara att gratulera det par som tog beten med en klöverstöld 🙂

Således spader ut och nu över till spelplanen. Man tappar alltid två klöverstick. Sitter ruE rätt är det stor chans till hemgång. Sitter däremot ruE fel har man inte råd att trumfa ut ty då kan två ruterstick tappas innan klövern är rest. Å andra sidan hotar stölder i svarta färger.

Siv visade god känsla när hon tog TVÅ ronder trumf  innan hon spelade klöver till mask. PRECIS två ronder trumf och 4hj är ALLTID hemma. Det är grejor det!

3 Replies to “2010-04-15 Bricka 38 / På känsla”

 1. I vårt spel fick vi spader ut vilket också kan beta kontraktet väl? I alla fall var det vad som hände.. Två ronder trumf och liten klöver mot kungen till E hos V. Sp 8 till Sp K på bordet och Kl 2 mot kn till kl D hos V. Liten Ru från V till Östs E och spader med stöld i retur.

  Observerade
  Träkarlen Rickard

  Såvitt jag kan se blir utfallet samma oberoende av hur man hanterar klövern eller är det något jag missat? V kommer in två gånger och kan spela in partnern med Ru E. OK! Om man som spelförare släpper ett ruterstick innan man ger sig på klövern bör det funka – Vem kommer på det vid bordet? Vad det vad du menade med ALLTID?

 2. Med ALLTID Rickard menar jag hver gang. Fast visst kan jag ha fel men inte denna gång. När klöverhanden vänder i spader försvann ju ruterhotet och man hinner ställa klövern. Ta således på handen (var allmänt rädd om spK!), trumfa ut samt mata mer klöver.

  Hade han istället vänt med ruJ och man fått två ruterronder på halsen blir det svårare. Man måste stjäla på bordet och fortsätta att resa klövern. Bara att hoppas att handen med tre trumf också har tre klöver. Men så satt det ju!

  Beten finns med klöver ut. Eller om spelföraren tar tre trumfronder.

  1. Eller som i vårt fall missar att dra trumf efter spader från V.

   Som vi konstaterat tidigare – undvik spela ut om du inte måste.

   Diskussionen om när offensivt när defensivt utspel tycker jag är mycket intressant. Denna gång fick jag ytterligare ett tips, ej offensivt in i den starka handen i partävling… Även om det råkade vara fel i just denna giv!

   MEN du missade ju att syd bjöd kl så det borde ju vara riskfritt att spela genom syds styrka… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s