2010-02-25 Att lösa en färg / Rolf

clip_image001

 

Jag har uppmanats av Hans att säga några väl valda ord om bricka29. Troligen därför att det var en ren botten för oss båda. För att lösa spaderfärgen finns det två vägar att gå; mask eller upp mot kungen. Sannolikheten "att tappa minst antal trumfstick" är något lite större för mask (mot knekten eller släppa sjuan runt).

Har man gett sig in på mask med knekten måste man fullfölja genom att spela från bordet ytterligare en gång. Här finns gott om ingångar för en ny spaderrunda. Det är ett annat läge om man inte kan spela två gånger från bordet. Då skall man nog spela mot kungen direkt.

Många spelar ju på tvåtvå med nio kort "i alla lägen" och det gjorde Stig Leth mot oss; spader upp mot kungen. Därmed fick han bara ett spadertapp. Hur Stig sedan lyckades göra sex trick får ni fråga min partner om. Det går egentligen bara med högfärg ut …

Med klöver ut så reser försvaret ett klöverspel och med ruter ut så försvinner ingången till den resta hjärtern (ty man måste ju in på bordet för att spela spader en gång till). 

Annonser

2 Replies to “2010-02-25 Att lösa en färg / Rolf”

 1. Är det inte rätt i alla läge att spela mot kung o knekt och att väst på spader 7 la på spader 5.
  Om dam ö ess sitter på östs hand kvittar det väl, för då får man
  inget för kungen.Chansen att få för kungen är väl att spela mot.

  Hans

 2. Nähä Hans – du tror inte på mig. Då får jag väl försöka bevisa det. Vi tar först bort alla fall där minst ED sitter efter (spelar ingen roll vad man gör) och alla fall där E., D. eller ED. sitter före (går inte att gissa fel). Kvar har vi då nio möjliga sitsar. Kungen Knekten
  EDT5 – -2 -2
  EDT 5 -2 -1
  E5 DT -1 -2
  ET D5 -1 -2
  ET5 D -1 -2
  ED5 T -2 -1
  DT5 E -2 -2
  DT E5 -2 -1
  D5 ET -2 -1
  Det är lätt att ögonen går i kors här men jag tycker att det ser ut som om Kungen ger två tapp i sex fall medan Knekten bara ger två tapp i fem fall. Detta med sannolikhet är naturligtvis ingenting man räknar ut i flykten. Dessutom förändrar ju budgivning och bordsnärvaro de matematiska förutsättningarna. Tack och lov.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s