Bricka 36 Så olika kontrakten kan bli

Rolfs analys av bricka 36 – Hur kunde buden falla så olika?

Har du varit inne på Anslagstavla Privatprotokoll? Där finns för tillfället alla givarna.inmatade.

FÖR HAND av Rickard. Så kan han inte hålla på; antingen hjälps vi åt (hur har jag inte begripit) eller köper klubben lagda brickor (kräver även det lämna/hämta brickor) eller så självdör denna blogg.

Under tiden fortsätter jag att analysera bottenbrickor. Partnern lämnade en åt mig denna gång 🙂

Det syns ju tydligt i diagrammet att vi höll till på ovanvåningarna, och ibland på takterrassen, ända fram till tio-tiden då partnern började gäspa. Därefter startade färden ner mot bottenvåningen.

NS hade inte lyckats med inkomst på denna bricka. Antingen har man betalt ut en och annan bet eller så har ÖV hittat ett kontrakt att spela hem. Flera lyckades göra tre trick i sang. Någon lyckades till och med bjuda 3NT. Fast som Öst för att slippa spader ut – det var duktigt!

Öst har troligen öppnat med 1ru varpå S dubblar varpå V nog bjuder 1NT, mest för att slippa höra 1sp från N. Så dog budgivningen där. Dels är det mer ekonomiskt att öppna med 1ru (= man bjuder 1sp på 1hj) och dels vill man hellre att partnern spelar ut ruter än spader om så blir aktuellt. Jag hade därför öppnat i Modern Standard med 1ru på denna bricka. Även om ramsan (hj – kl – sp – ru) säger annat.

Om Ö istället öppnade med 1sp bjöd S 1NT, V kanske 2kl men framförallt N 2ru. Ett kontrakt som slutade med ett par tre bet i zonen. Men det spelades kontrakt i alla färger! Vi hamnade i fega 3kl som visserligen gick hem men inte gav många poäng.

Trots alltså att motståndarna var i 2ru! Budgivningen 1NT (svag) – D – p – 2ru – p – p – 3kl? Partnern VET att vi har fler honnörspoäng än motståndarna. Han vet INTE hur många hjärter min sang innehåller. Han bör (upplysnings)dubbla 2ru och bjuda 3kl först om jag bjuder 2sp. Det är ofarligt – med 10hp hade han ju redubblat direkt. Jag hade naturligtvis straffpassat på två dubblade ruter …

Jag har ofta tipsat om dubbelt som kan lösa budproblem när man har styrkan men inte ”kan bjuda”. Utnyttja negativ dubbling även efter första inklivet för att hålla igång budgivningen (bakdubbling?). Att sedan partnern kan straffpassa får stå för honom.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s