Bricka 20 – 2010-01-14

Bricka 20 2010-01-14, analyserad av Rolf Borg.

Nedan följer Rolfs analys.

Budgivning kanske 1sp – 2kl – 2sp – 2NT – 3NT med klDJ som extra värde.Troligen kommer en liten hjärter i utspel från DJxx. Boka säger att man i sang bör ha tian eller åtminstone nian för att spela ut en honnör.

I detta fall ett bra utspel ty partnern tar för hjE och slår bort hjK. Försvaret får även ett ruterspel för jämn hemgång = 2sp + 1hj + 2ru + 4kl.

Med hjärtergubbe ut bör spelföraren göra ett övertrick. Resultat som uppnåtts i 3/4 av spelen. Några hamnade i spaderkontrakt.

Så varför analysera denna bricka?

Jo, spelet blir intressant med spaderDam ut! Utspelet var ingen fullträff i sig (eftersom bordet hade bra body) men det satte fnopp i förbindelserna. Hur skall nu spelföraren resonera?

Tar han för spE på handen säljer han måhända två klöverspel. Han bör utgå ifrån att väst inte hjälper till att resa en känd femkortfärg vilket innebär att öst troligen sitter med knektfemte. Det blir lite att byta stick med varandra.

Syd bör helt ”överge” spadern och säkra ingången till EK i klöver genom att ta för spK. Därefter naturligtvis klöver DJ. Försvaret kan inte ta mer än tre spel i hjärter oavsett hur det sitter. Och rutermasken måste gå för hemgång. Så varför inte skänka bort ett ruterstick nu! Rutern kan ju sitta 3 -3.

Oavsett vad fi gör kommer Syd in på spE, tar ut sina höga klöver och slår den där rutermasken = 2sp + 3ru + 4kl. Fast fi har nog hunnit resa ett hjärterspel dessförinnan för ett övertrick.

Hur går det då om Syd ger efter för den naturliga impulsen att ta spD med handens kung? Och sedan slår rutermasken för att fortsätta med liten ruter (spelar på 3-3). Fi kommer in och vänder med klöver. Syd måste resa en spader med spT. Öst kommer in och vänder i kl. Nu måste Syd ta för EK i klöver och sedan spela in bordet på ruter ess = 3sp + 3ru + 3kl = hemgång.

Vad händer om Syd tar ut klDJ? Då spelar fi ess hack i hjärter: Bordet har fastnat och måste till slut spela spader.

Försvaret tar 1ru + 3hj + 1sp = en bet.

Vad lär vi oss av detta?

    1) Planlägg spelet innan du spelar på utspelet. Räkna lite stick.

    2) Stirra dig inte blind på klDJ, det hade varit enklare med bara Dx.

    3) Speciellt i sang är FÖRBINDELSER viktiga. Sabba inte dina egna!

Hur gick det i verkligheten? När Syd tog för spE? Jo, försvaret satt och sov så Syd fick ihop tio spel för delad topp. Bridge är trevligt på så sätt att teori och praktik skiljer sig åt. Kanske för att teoretikern ser hela leken i efterhand medan varje spelare bara ser halva vid bordet …

2 Replies to “Bricka 20 – 2010-01-14”

  1. Tack för denna analys Rolf. Intressant!
    Skulle vara trevligt om du tog dig tid att hjälpa till med analyser även framöver.
    En fråga dock – hur resonerade du när du spelade ut SpD?

  2. Jag tror att Nord bjöd 2ruter istf 2sp och med tre färger bjudna brukar ett sangbud indikera minst ett hjärterhåll (även denna gång fast lite långt ner = T9xx). Hur som helst har partnern minst 5ksp EFTER bordet. Man kan ha otur att bordet lägger upp EKJT9 men man kan ha tur och det ligger bara essfemte där. SpaderDam kan hur som helst aldrig vara en favör – men en tempoförlust. Och just TEMPO är viktigt för båda parter – det gäller att resa vårt innan dom rest sitt. Ofta i denna situation får jag behålla spD och kan då välja ”rätt” röd färg när jag ser bordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s